Terug naar overzicht

Van 't bestuur, september 2011

tww september 2011
Door: Jan Wurpel

Het is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zowat in mei… Zo begint een bekend lied. Ja, april en mei waren mooie warme maanden, maar daar hield de zomer van 2011 dan ook mee op. In ieder geval in Nederland en Tsjechië.

TjechiëIk zelf ben in Juli op vakantie geweest in het zuiden van Tsjechië, aan het Lipno meer om precies te zijn. Dat meer was goed gevuld met water, maar dat was niet het enige water dat we in Tsjechië zijn tegengekomen zijn. We zijn na 11 dagen van zware bewolking en veel regen, eerder dan de bedoeling was weer naar huis vertrokken. Nu kun je in Tsjechië voor weinig geld alles nat houden, dus ook je binnenlijf. Dat heb ik dan ook maar gedaan. Dan alles maar nat!

We zijn ook in Český Krumlov geweest, een prachtige stad waar de rivier de Moldau zich doorheen slingert. Tenminste door het oude stadsgedeelte. Het stadje staat op de UNESCO wereld erfgoed lijst en is zeer zeker een bezoekje waard. Ik ben er al eens eerder geweest maar toen… Ja, toen regende het pijpenstelen. Dit jaar was het ietwat beter, het was halfbewolkt met af en toe een zonnetje. Nu is bevindt er in Český Krumlov ook een brouwerij die thans de naam van Eggenberg draagt. Ik kocht van deze brouwerij twee soorten bier die ik eerder nog niet tegengekomen ben. Allebei heten ze Švihák. Eén met een etiket met een witte achtergrond en één met een goudkleurige achtergrond. Als je het uitschenkt denk je direct aan een Schwarzbier of een Porter. Op het etiket staat een schoorsteen met een schoorsteenveger afgebeeld. Als je het bier in de mond laat glijden, proef je een heerlijk zacht Rauchbier. De rooksmaak is minder dominant dan de exemplaren die ik vanuit Bamberg ken. Het verschil zit in het alcoholpercentage.

De Tsjechen tonen op hun etiket het stamwort gehalte in graden Plato. Daaraan is ook de prijs gekoppeld. Je ziet er dus bieren van 10° tot 15°. Dit bier was zo’n 13° hetgeen overeen kwam met 5,2 % alcohol, in volume uitgedrukt. Voor degenen die ooit naar Tsjechië gaan is het een echt een aanrader.

Svihak bierDe traditie van het brouwen van bier in Český Krumlov gaat terug naar de oorsprong van de stad. Het brouwen bloeide op onder het bewind van de laatste van de Rosenbergs. In 1560 werd een nieuwe brouwerij gebouwd in het kasteel en een jaar later stichtte regent Jakub Krčín een bron van gezond water van zeer hoge kwaliteit, welk nog steeds door de brouwerij wordt gebruikt om er de bieren van vandaag mee te brouwen.

In 1662 werd het gehele landgoed van Český Krumlov, samen met de brouwerij, overgenomen door de Eggenbergs. De stijgende vraag naar bier was in 1594 de reden waarom de voormalige zetel van de weduwe Anna van Roggendorf, de moeder van Vilem en Petr Vok van Rosenberg, geïntegreerd werd in het gebouw van het wapenarsenaal van de Rosenbergs. In de periode van 1625-1630 werd het door Václav Vlach van Ceský Krumlov omgezet in wat nu de brouwerij is.

In 1945 werd de brouwerij staatseigendom, tezamen met Budějovický Budvar, en werd het geheel opgenomen in de nationale aangelegenheid Jihočeské Pivovary (Zuid-Boheemse Brouwerijen). De volgende fase in de ontwikkeling van de brouwerij kwam pas na de privatisering in 1991, toen de nieuwe, moderne technologie werd geïnstalleerd en de brouwcapaciteit werd vergroot. Het Eggenberg merk werd al snel bekend en populair, niet alleen binnen de Tsjechische regio maar ook op de buitenlandse biermarkten.

De brouwerij heeft in de geschiedenis een complex geheel van vele veranderingen ondergaan, maar de geest en traditie zijn gebleven. Er zijn rondleidingen mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen, het bier te proeven en de geheimen te ontrafelen Deze rondleidingen kunnen worden georganiseerd naar de individuele wensen van elke klant De rondleidingen zijn elke dag mogelijk vanaf 11.00 uur bij de hoofdingang van de brouwerij. Misschien ooit iets voor de excursie commissie?

De BBQ 2011

Barbecue 2011 - sfeerimpressieTerug uit Tsjechië ben ik direct begonnen met de voorbereidingen van de BBQ, die voor 26 augustus gepland stond. Wat opviel was dat er toch nog een groot aantal leden zich op het laatste moment nog aanmeldden, ondanks de vele aankondigingen en het feit dat de inschrijftermijn verstreken was. Ondanks dat deze datum voor velen, wonend in het noorden van het land, in de schoolvakantie viel, konden we uiteindelijk toch nog 56 mensen verwelkomen. Het weer viel echter zwaar tegen, maar de locatie herbergde ook een oude historische schuur, waar we de BBQ binnen hebben gehouden, onder het genot van de vele meegenomen bieren. Het bleek een uitstekende ruimte voor dit evenement te zijn.

Ik had de deelnemers gevraagd om voor de eigenaar van de locatie wat bieren mee te willen nemen. Nou, dat is ruimschoots gebeurd,

Nico van der Geest (eigenaar) moest twee keer naar huis rijden om de deze gulle giften te kunnen opslaan. Hij vond het een erg leuk gebaar. We hebben die avond nog een Polderbok uit 2009 van het vat getapt en ook het bier “de Blauwe Tram” van brouwerij Klein Duimpje vond, eveneens van de tap, gretig aftrek. Het was een zeer geslaagde avond en ik mocht zeer vele leuke reacties ontvangen. Het is zeker voor een herhaling vatbaar. Sommige aanwezige leden prefereren deze formule boven het traditionele kerstdiner. Deze BBQ was dan ook bedoeld om, in ieder geval voor het jaar 2011, het kerstdiner te vervangen, dus hebben we komende december een reguliere clubavond die we proberen te invullen met het thema winterbier.

De komende clubavonden

De clubavond van 30 september staat onder meer in het teken van de presentatie van het Polderbokbier 2011. Velen van jullie hebben al een hoeveelheid flessen besteld en de uitlevering van deze Polderbok zal op deze clubavond plaatsvinden. Hoe het met het brouwen van dit bokbier vergaan is, presenteer ik op de clubavond van 30 september aanstaande. Als alles goed gaat, komt Theo Sonnemans die avond ook weer naar Hoofddorp. Deze zeer bevlogen brouwer hebben we weer bereid gevonden om ons te trakteren op een mooi verhaal met betrekking tot het brouwen van bier. We pikken er als amateurbrouwers altijd iets van mee. Dus komen hoor, die 30e september

Op 28 oktober is het de bedoeling om een lezing te laten verzorgen door Hans van Roden. Het gaat dan om een verhaal over de historie van de brouwerijen in Haarlem. We proberen het verhaal te laten decoreren met het proeven van middeleeuwse bieren. Als het allemaal lukt geeft Theo van Eijden later op de avond een presentatie over Jopen bier, zoals Koyt en Hoppebier .

November staat in het teken van het clubkampioenschap 2011. We gaan dan strijden met een tweetal bieren, te weten een Irish Red en een Bockbier. Dus bereid je daar alvast op voor. Theo van de Voorde en zijn bemanning zullen de proeverij die bij dit gebeuren hoort weer op vakkundige wijze organiseren.

December willen we graag in het teken van winterbieren organiseren, maar moet nog wel wat concreter worden ingevuld. Misschien zijn er brouwers onder ons die dan al een mooi winterbier gereed hebben en/of nog gaan brouwen en dat ze ook nog op die clubavond willen laten proeven. Misschien is er over het brouwen daarvan nog een leuk verhaal te vertellen. Lijkt je dit wel wat, meld je aan bij mij.

En voor het nieuwe jaar: kom gerust eens met een suggestie.

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht