Terug naar overzicht

De Hopteelt

tww augustus 2011

Door: Kristin Grant. 

Leve de kleine hopboeren! Laten we er niet omheen draaien: een hoppig bier is een lekker bier. Thuisbrouwers en commerciële brouwerijen zijn in staat om met de juiste hop, zowel met veel of weinig, of  in geur of smaak de juiste nuance aan het bier toe te voegen. Dat is de reden waarom het recente wereldwijde hoptekort schokgolven teweeg bracht in de hele bierindustrie. Van brouwers, via de verkopers tot de drinkers, bijna iedereen voelde de gevolgen van de keuze voor minder goede soorten, alsmede de hogere kosten.
Echter, het plotselinge tekort diende ook als een kans voor een bepaald segment van de bevolking: de kleinschalige boeren. Deze groep vulde al snel het gat van de felbegeerde Humulus Lupus van de grotere hopboerderijen. "Een paar jaar geleden besloot ik om andere dingen te doen met mijn landbouwgrond omdat mijn regelmatige inkomsten begonnen op te drogen", aldus Glen Fuller van Colorado Organische Hop in Paonia, Colorado. "Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat een goed cashgenererend gewas zou zijn. Dat viel juist samen met het begin van het hoptekort, dus dat is hoe de hop in beeld kwam. Alles wees op hop. "

Waarom Hop?

Terwijl de mogelijkheid om een oogst te produceren met bovengemiddelde prijzen zeker de aandacht trok van de kleinschalige boeren, was geld niet de enige factor die een rol speelde voor velen van hen, waaronder James Altwies, Directeur/Tuinder van Gorst Valley Hop in Mazomanie , Wisconsin. "De meeste mensen denken dat het enkel de prijs van hop was, die ons er toe zette om de productie en verwerking in Wisconsin te starten, maar dat is niet helemaal waar. Toegegeven, het prijspeil en het tekort aan hop kreeg onze aandacht, maar niet voor de potentiële inkomsten - eerder omdat onze lokale brouwers niet konden profiteren van de huidige productie-en distributiesystemen. In de Upper Midwest, in het bijzonder Wisconsin, vormt bierbrouwen  een belangrijke inkomstenbron en het levensonderhoud van honderden mensen en beiden werden verstoord tijdens het recente tekort, " legt Altwies uit. Zijn toewijding aan het helpen van de lokale economie is succesvol gebleken. "In samenwerking met onafhankelijke boeren voegen we ongeveer 6 hectare per jaar toe door middel van ons Groei Programma Plan. De boer ontvangt alle technische ondersteuning die hij of zij wil of nodig heeft op gebieden als plantageontwerp en de exploitatie en het beheer van een hopareaal, evenals de verwerking en/of analyse op onze faciliteit. Zodra de hop verkocht is aan de brouwerij krijgen zowel de boer als Gorst Valley Hop betaald, waarbij het grootste gedeelte van de bruto winst terugkeert naar de boer. De teler is gelukkig, de brouwer is gelukkig en ik ben gelukkig. "

Ook andere telers werden aangetrokken tot de hop door zijn rijke en kleurrijke geschiedenis. "Onze hopteeltervaring begon met belangstelling voor de lokale geschiedenis", vertelt Larry Fisher, samen met Kate de eigenaars van Foothill Hop in Munnsville, New York. "In de jaren rond 1880, produceerde het centrale gebied van New York, waaronder Madison County, waar wij wonen, 9.5 miljoen kg hop. Dat was 80% van de hop die het land op dat moment produceerde. Ons landschap is nog steeds bezaaid met de restanten van de 19e eeuwse hophuizen, waar de hop werd gedroogd en klaargemaakt voor verzending via spoor en binnenvaart. In het jaar 2000 gingen we naar het Madison County Hop Feest om meer informatie over hop in onze regio te verkrijgen en we waren verkocht! "

"Toen we met mensen op het Hop Feest spraken, rees de vraag waarom er nu geen hop meer wordt geteeld in New York."  De Fishers ondervonden dat de hopteelt in New York ten onder is gegaan door de goedkopere productie in het noordwesten, een belangrijke schimmelepidemie en de drooglegging. "Na de intrekking van de drooglegging in 1933 zijn  de hopprijzen fors gestegen, maar de inspanningen om de industrie te doen herleven in de staat New York zijn mislukt. Meer dan 50 jaar later, heeft een kleine groep van hopliefhebbers op het 2000 Madison County Hop Feest zich verenigd en de Northeast Hop Alliance (NEHA) gevormd om de haalbaarheid van de herinvoering van hop in New York te onderzoeken en het hopteelterfgoed van de regio te bevorderen door middel van monumentenzorg en agro-toerisme. Wij maakten deel uit van die groep."

Alleen voor thuisbrouwers

Verschillende kleinschalige landbouwbedrijven voorzien in diverse behoeften, zoals voldoen aan de groeiende vraag naar biologische hop of het leveren aan commerciële ambachtelijke brouwerijen, met lokaal geteelde producten, maar enkelen begonnen alleen voor thuisbrouwers hop te telen. Matt en Anne Whyte, eigenaren van Vermont Homebrew Supply, plantten een 0,2 ha hop om hun winkel te voorzien van hopbellen.

"We kweken ongeveer een dozijn soorten," zegt Matt Whyte. Deze omvatten Engels rassen, zoals Goldings en Fuggles, en de Duitse rassen, zoals Tettnang en Hallertau, in aanvulling op de Amerikaanse rassen, waaronder Cascade en Chinook. Dit jaar produceerden ze ongeveer 16 kg van de biologische sector hop (droog gewicht) uit een mengsel van 1-jarige en 2-jaar oude planten. Gezien de geringe totale opbrengst, werd de hop niet verstuurd voor een alfazuur analyse; thuisbrouwers moesten het typische alfazure bereik van elk ras gebruiken bij het maken van hun recepten. Voor het drogen van de hop, bouwde Matt zijn eigen eest. Deze hopeest is eigenlijk een kist met verscheidene horregaasschermen, waarop de hopbellen zijn verdeeld. Warme lucht uit een 1500-W kachel stroomt omhoog door de schermen en droogt de hop.

Andere voordelen

De toename van de kleinschalige hopboerderijen heeft de gemiddelde thuisbrouwer toegang geboden tot een assortiment van diensten en producten die gewoonlijk niet worden aangeboden door grootschalige hopboerderijen. Fuller biedt een Brouwklas en een Hopschool aan op zijn boerderij, waar studenten leerervaringen hebben te midden van de torenhoge rijen hopranken. Beter nog, vanwege de persoonlijke aard van deze bedrijven, kunnen de studenten profiteren van extra voordelen – hun ideeën uitgedacht tijdens de les kunnen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. "Acht of tien van de studenten die deelnamen aan de brouwschool, komen helpen bij het oogsten. Als al het werk klaar is, gaan we waarschijnlijk een paar biertjes drinken en dat is dat, "vertelt Fuller. "Het zal best leuk worden, net zoiets als de oude hopplukkampen in de jaren 1800."

En voor de thuisbrouwer die houdt van experimenteren met hop, maar wel een beetje hulp kan gebruiken bij de selectie van de hopsoort of bij de brouwtechniek, is er hulp via telefoon of e-mail. Plaatsen als Gorst Valley Hop bieden goedkope vraagbaakdiensten aan voor thuisbrouwers en  boeren. Foothill Hop onderhoudt een blog met alles over hop. Bovendien stellen de meeste boeren mensen in staat hun farm te bezoeken en van alles te leren over hop. "We hebben een constante stroom van bezoekers en toekomstige kwekers. Het maakt deel uit van de dynamiek van het hebben van een kleine boerderij, "zegt Fuller. De thuisbrouwers kunnen hierdoor een schat aan kennis krijgen over hop.

Brouwers vinden er ook verse hop op plaatsen ooit gereserveerd voor de gemiddelde tomaat of paprika. Matt Henry op Anja Farms in Vermont verkocht vorig jaar op een lokale landbouwmarkt 20 Willamette hopwortelstokken voor $ 15 per stuk. Veel kleine hopboerderijen, waaronder Gorst Valley hop in Mazomanie, Wisconsin en Foothill hop in Munnsville, New York en nog vele anderen bieden bovendien verse hop en wortelstokken online aan. 

Boeren brouwen ook

Als een brouwersfantasie het plukken van een hopbel uit een dikke rij van weelderige, perfect ontwikkelde ranken inhoudt, dan beleven deze kleine hopboeren hun droom. Wat ze aan kennis hebben opgedaan kan zelfs de meest onervaren thuisbrouwers tot voordeel dienen.

"Hoprassen voegen verschillende zaken toe aan het bier: bitterheid, smaak, geur, schuimstabiliteit en houdbaarheid. Wij hebben onze hop laten testen door een brouwerij- en vinificatie laboratorium naar de alfa-en bèta zuurtegraad  en gebruiken deze informatie om het ras en de hoeveelheid te selecteren en het schema om de hop toe te voegen aan onze brouwketel te bepalen voor het bereiken van de gewenste bitterheid en het aromaprofiel, " zegt Fisher. "Begin met een beproefd recept en ga vervolgens experimenteren. Maak aantekeningen! Het vervaardigen van een “groot” bier is zowel een wetenschap als een kunst. Uiteindelijk zijn het de vele karakteristieke eigenschappen van hop, granen, suiker, gist, en zelfs het water, die er samen voor zorgen dat een specifieke bierstijl- en smaak geproduceerd worden."

Fuller houdt van het controleren van de aroma's van zijn verse hop. "Je opent een Cascade bel en je ruikt citrus, vanille en misschien een beetje noten. De Chinook geurt naar een soort grapefruit, de Magnums hebben een heel sterke geur, misschien met zelfs een vleugje zwavel en een vleugje vanille. Ze hebben allemaal een unieke geur, en alle bellen van de verschillende rassen hebben een andere vorm. Ik pluk ze, maak ze open, ruik eraan en kijk hoe ze eruitzien."

"Ze zeggen dat hop grote kalmerende eigenschappen heeft. Sinds ik begonnen ben met het snuiven van hopbellen, schreeuw ik niet meer tegen mijn medewerkers als ze ondermaats werk leveren. Vorig jaar toen het een keer gebeurde dachten ze allemaal dat er iets mis was met mij!" grapt hij.

Experimenteren kan brouwers in staat stellen om ambachtelijk bier met precies de juiste geur of smaak te maken, maar het bereiken van de perfecte balans vereist altijd het gebruik van de juiste ingrediënten. "Bij het selecteren van hop on-line of bij thuisbrouwwinkels moet je altijd proberen om de meest verse hop te verkrijgen," adviseert Altwies. "Hop behoudt meer van het aroma en etherische oliën als hij niet opnieuw is verpakt en op correcte wijze is opgeslagen. Hop bederft gemakkelijk en de juiste manier van verwerking en opslag is erg belangrijk."

Het gebruik van de meest verse hop kan lagen van complexiteit toe te voegen aan een brouwsel. "De grootste bijdrage die lokaal geteelde Ultra High Quality (UHQ) hop kan geven aan bier is het aroma," legt Altwies uit. "De trend in de grootschalige productie gaat in de richting van zeer hoge alfazuurgehaltes voor grote bitterheid en extractie. Echter, veel van de ambachtelijke en artisanale brouwers verwachten meer van hun hop dan alleen bitterheid. Lage temperatuurverwerking behoudt de vluchtige verbindingen. De oliecomponenten spelen een grote rol in de bierdrinkervaring en zijn in mijn opinie ondergewaardeerd. Sommige hopsoorten, zoals Sterling en Saaz, hebben zeer unieke aardse en kruidige olieprofielen die verloren kunnen gaan wanneer ze overweldigd worden door de citrusachtige/grasachtige neus van sterke bitterhop."

Het feit dat een aantal van deze boeren hun eigen bier brouwen heeft ook geresulteerd in een paar extraatjes voor andere thuisbrouwers. "We zijn ongeveer 12 jaar geleden begonnen met thuisbrouwen, nog voordat we begonnen met onze hoponderneming. Toen andere lokale thuisbrouwers onze hop begonnen te kopen, vroegen ze ons of we ook mout, gist en dat soort dingen verkochten. Om te voldoen aan hun behoeften, openden we in 2007 een kleine thuisbrouwwinkel. Dat bedrijf groeit gestaag en we zijn meer gaan brouwen als gevolg van het feit dat we alle noodzakelijke ingrediënten bij de hand hebben. Er gaat niets boven de tevredenheid van het gebruik van je eigen hop in een brouwketel. Wij maken ook graag gebruik van onze hop in de keuken en hebben mosterd, limonade, saladedressings en kruidenmixen gemaakt van onze hop, "zei Larry Fisher van Foothill Hop.

Snelgroeiende Industrie

De kleine boeren die gekozen hebben om hop te gaan telen hebben over het algemeen besloten hun activiteiten uit te breiden. "De vraag naar biologische hop is zeker toegenomen," zegt Fisher.

Fuller's hopproductie wordt ook steeds groter. "Ik zal dit jaar waarschijnlijk ongeveer 3200 kg verse hop produceren, en volgend jaar 9100 kg." Hij merkt op dat de aanvangskosten aanzienlijk zijn. "Het kost tussen de $ 4.000-5.000 per hectare, afhankelijk van wat je erin stopt. Het kost veel geld om eraan te beginnen, en realistisch bekeken zie je tot het tweede jaar geen enkel rendement op je investering.”

Hij schrijft zijn verwachte toename van de opbrengst toe aan het feit dat hij in staat is geweest om zijn proces te perfectioneren. "Dit jaar heb ik  bij de teelt niet dezelfde fouten als vorig jaar gemaakt ten aanzien van de voedingsstoffen en het stikstofgehalte. Er is sprake van een leercurve, "zegt hij.

Gelukkig voor brouwers en andere liefhebbers van fijne hop, zijn er mensen zoals Fuller die het mogelijk maken dat er hop geoogst kan blijven worden omdat zij hun geld en tijd inzetten.

Kristin Grant is een frequente medewerker van het Brew Your Own tijdschrift.
Overgenomen
uit BYO, dec 2009. Vertaald door Theo van de Voorde

 

Terug naar overzicht