Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2011

tww juni 2011
Door: Theo van Eijden

Voor jullie ligt het clubblad van juni 2011.

Vorige clubavond 

Voorafgaand aan de clubavond werd de brouwcursus 2011-1 afgerond met het bottelen van het door de cursisten gebrouwen bier. Er waren maar liefst 16 cursisten die samen 4 brouwsels hebben gemaakt, in totaal 100 liter. Het bier, een dubbelbock volgens een recept van Jan Wurpel, was zeer geslaagd te noemen. Na afloop werd aan de cursisten door John Keuris en Theo van Eijden het fel begeerde certificaat overhandigd. De clubavond was druk bezocht met 65 leden en cursisten. Het bier van de maand op tap was deze keer een rookbier van Frits Langeveld.

Deze avond hield Jan Willem den Hartog een presentatie over mouten en hoe je hiermee de smaak en het karakter van je bier kan beïnvloeden. Omdat de Gulpener Bierbrouwerij het thuis honk van Jan Willem is kregen we ook een bedrijfspresentatie van deze brouwerij te zien. Het bier dat we kregen te proeven was een Mestreechs Aajt van Gulpener, deze valt in de klasse Vlaams Bruin waar ook het beter bekende  Rodenbach onder valt. Het bier wordt niet veel gebrouwen en was dus een unicum dat we het vanuit een eiken houten vat getapt kregen. Het is een zeer geslaagd bier dat de leden met veel smaak hebben gedronken.  Het  was tot 1920 alleen in Maastricht erg populair en door Gulpener weer nieuw leven ingeblazen. Dit bier ontstaat door het in open eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. Er verstrijkt dan minstens 1 jaar voordat uiteindelijk het behoorlijk zure oerbier versneden wordt  met andere bieren, zoals Oud Bruin en Pils.  Zo ontstaat een blend, met een ciderachtige geur, een typische rinse smaak met frisse afdronk (3,5% alc.).

Open Nederlandse Kampioenschappen Bierbrouwen 2011

Het ONK 2011 vond plaats op 28 mei in Veenhuizen. In de oude maalderij van deze voormalige strafkolonie is sinds kort een brouwerij gevestigd die een open dag hield. Brouwerij Maallust , is vernoemd naar het gebouw waarin het is gevestigd, en is voorafgaand aan de kampioenschappen officieel geopend. De brouwerij was te bezichtigen en het bier van de brouwerij was verkrijgbaar.

Het centrale thema van het ONK 2011 was 'receptologie'. Het geheim van een goed brouwsel schuilt vooral in het samenstellen van een goed recept. Welke ingrediënten zijn van belang en maken net het verschil tussen een toppertje of een gemiddeld brouwsel. Waar haal je de nodige informatie vandaan? Derek Walsh en Caspar Kuik hebben beiden een presentatie over dit onderwerp verzorgd.

Onze vereniging was met 37 bieren van de partij. Gerard Ypenga wist de eerste prijs van de E klasse in de wacht te slepen, de kloon van Christoffel Nobel. Gerard, van harte gefeliciteerd.

Komende clubavond

De komende clubavond is op vrijdag 24 juni is, in tegenstelling tot wat we gewend zijn, niet in de Boerderij maar bij brouwerij de Prael in Amsterdam.  De brouwerij lig 8 minuten lopen vanaf Centraal Station. De brouwerij heeft een nieuwe proeflokaal en eigenaar Fer Kok zal ons uitleggen wat zijn bedoelingen daar mee zijn. Mocht je te vroeg aanwezig zijn dan kan je de leden van de Polderbok commissie bezig zien terwijl zij de laatste hand te leggen aan het Polderbok 2011, dat die dag wordt gebrouwen.

Brouwerij de Prael
Oudezijds Voorburgwal 30-A
1012 GD Amsterdam

Namens het bestuur,
Theo van Eijden

 

Terug naar overzicht