Terug naar overzicht

Seizoensgisten van Wyeast

tww april 2010
Door: Rob Hagen

De gistproducten van Wyeast behoeven nauwelijks een nadere introductie. Vrijwel iedere amateur-brouwer heeft ooit in zijn brouwloopbaan wel een smackpack platgeslagen of fijngeknepen, geduldig gewacht tot het vuistdik werd, om tenslotte de inhoud eruit te gieten en te gebruiken voor het vergistingsproces. Mocht je ondanks je brouwervaring niet bekend zijn met deze praktijk, dan kun je een videofilmpje daarvan bekijken op de website van Wyeast (http://www.wyeastlab.com/hb_smackpack.cfm).

smackpack van Wyeast

Wyeast levert gist aan bedrijven over de hele wereld. Niet alleen als grondstof voor bier, maar ook voor wijn, cider, saké en zelfs gedistilleerde dranken. Voor het bier zijn we aangewezen op zo’n vijftig soorten gist. Elk daarvan heeft een uniek nummer van vier cijfers. Grofweg zijn er vier hoofdcategorieën, te weten:

  • de bovengistende bieren (ales): nr. 1000-1999;
  • de ondergistende bieren (lagers): nr. 2000-2999;
  • de Belgische bovengistende bieren (belgian ales): nr. 3000-3999;
  • de wilde gisten (lambics): nr. 5000-5999.

Tot zover nog niets nieuws onder de zon. Minder bekend is dat Wyeast elk kwartaal een zogenaamde Private Collection uitbrengt. Dit zijn drie soorten gist van verschillende herkomst, bijvoorbeeld uit de eigen collectie of van bijzondere brouwerijen. Voor dit kwartaal, dus tot en met eind juni, betreft dit de onderstaande soorten:

Wyeast 3538-PC Leuven Pale Ale Yeast

  • Omschrijving: bovengist met een uitgesproken smaak die een kruidig karakter combineert met milde estertonen. Fenolen die tijdens gisting worden gevormd, kunnen vervliegen. Voor Belgische pale ale, blond, dubbels en tripels is deze gist een aanrader.
  • Alcoholtolerantie: 12% (gebaseerd op volume) Uitvlokking: hoog
  • Vergistingsgraad: 75-78%
  • Vergistingstemperatuur: 18-27 °C

Wyeast 3864-PC Canadian/Belgian Ale Yeast

  • Omschrijving: alcoholtolerant gist geschikt voor bieren met de complexe smaak van Belgische abdijbieren. Bananen- en fruitesters zijn duidelijk waarneembaar. Licht fenolisch en zurig. Esterniveaus lopen op met de hoogte van de vergistingstemperatuur en het soortelijk gewicht.
  • Alcoholtolerantie: 12% (gebaseerd op volume)
  • Uitvlokking: medium Vergistingsgraad: 75-78%
  • Vergistingstemperatuur: 18-27 °C

Wyeast 5151-PC Brettanomyces claussenii

  • Omschrijving: zogenaamde wilde gist, geschikt voor lambiek, geuze, fruitlambiek en Vlaams rood. Geeft bier een fruitig karakter met een overheersende geur van ananas en tropisch fruit.
  • Alcoholtolerantie: 12% (gebaseerd op volume)
  • Uitvlokking: laag
  • Vergistingsgraad: 80%
  • Vergistingstemperatuur: 15-24 °C

De Private Collection van Wyeast is dus iets om ieder kwartaal in de gaten te houden. Nadeel daarbij is wel dat het nog niet zo goed gesteld met de verkrijgbaarheid van deze bijzondere soorten gist. Een vluchtige check van een aantal websites bracht bij mij het beeld naar boven dat alleen Van der Kooy in Jubbega de genoemde soorten gist levert. Mijn bestelling van één van de gisten is al onderweg. Dus binnenkort kan ik me van geluk in de handen knijpen. Met de nieuwe smackpack van Wyeast ertussen.

Met dank aan Theo van de Voorde, die de redactie tipte over deze informatie.

Terug naar overzicht