Terug naar overzicht

Van het bestuur, december 2009

tww december 2009
Door: Erik Deelissen

Afgelopen clubavond werden er bieren gekeurd voor het clubkampioenschap 2009. De bieren die gekeurd werden waren van de biertypes Saison en Brown Porter. Er waren in totaal 16 inzendingen binnen gekomen waarvan één bier buiten mededinging, omdat deze buiten het voorgeschreven biertype viel.

Vier keurtafels waren bezet met elk vier leden en een bierkeurmeester. Er waren twee keurrondes en elke tafel kreeg per keurronde 4 bieren te keuren. De bieren werden gekeurd volgens de keuringsformulieren en normen van het BKG. Dat het keuren serieus werd genomen bleek wel uit de vele discussies die zich vormden rond de keurtafels, men had een groot deel van de clubavond nodig om te keuren. Hierna hadden we nog een gezellig samenzijn.

Bij dezen wil ik de keurmeesters die zich beschikbaar hadden gesteld bedanken voor hun medewerking.

Brouwdag 21 november

De clubbrouwdag is goed verlopen; er zijn nog wel wat puntjes van aandacht waar het bestuur zich over moet gaan buigen. De brouwdag was geheel volgeboekt en het bestuur hanteert nu een lijst, zodat een belangstellende eerlijker een kans krijgt om mee te doen, aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Het gebrouwen recept was een Tripel Karmeliet. Het recept hebben we met de leden op de clubavond van oktober samengesteld.

Komende clubavond vrijdag 18 december

Ik kan een klein tipje van de sluier oplichten: het kerstdiner bestaat uit 5 gangen in plaats van 4 gangen en er wordt een kaasplankje geserveerd met in het achterhoofd de presentatie van Derk Walsh op de afgelopen clubavond van september over food pairing. De uiterste inschrijfdatum is maandag 14 december. Latere inschrijvingen kunnen niet meer worden geaccepteerd i.v.m. inkoop van de benodigde ingrediënten.

De kosten bedragen slechts € 11,- per persoon. Dit is inclusief eten en drinken! Opgeven kan door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer 7228352 van ’t Wort Wat onder vermelding van “Kerstdiner 2009” en je lidnummer (te vinden op de wikkel van het clubblad).

Biertypes voor de clubkampioenschappen van 2010

De biertypes voor de clubkampioenschappen van 2010 zijn de Tripel en de Alt geworden. Hieronder vind je wat informatie over deze biertypes.

*Tripel:

Technische fiche:

Gisting:

Hooggegist, meestal met nagisting op fles (circa 73-90% schijnbare vergistingsgraad).

Alc:

7,5-9,5% vol.%

SG of °P:

1065-80 g/cm3 of 16-19,25% w/w

Kleur:

10-25 EBC

Bitterheid:

15-40 EBU

CO2:

0,55-0,80 gew.%

pH:

4,0-4,5

Organoleptische fiche:

Kleur:

Blond tot amber.

Helderheid:

Helder.

Schuim:

Romig.

Schuimstabiliteit:

Inzakkend tot blijvend laagje, glasplakkend.

Geur:

Zoet, kruidig, moutig, soms hoppig.

Smaak:

Volmoutig, bitterig tot bitter, zoetig

Basissmaak:

Zoet, bitterig tot bitter.

Body:

Tamelijk vol tot vol.

Mondgevoel:

Plakkerig tot plakkend, alcoholverwarmend.

Nasmaak:

Bitterig tot bitter, droog tot zoetig.

*Alt:

Technische fiche:

Gisting:

Hooggegist en meestal gefilterd (circa 75-79% schijnbare vergistingsgraad).

Alc:

4,5-5% vol.%

SG of °P:

1045-50 g/cm3 of 12,25-12,5% w/w

Kleur:

25-40 EBC

Bitterheid:

25-50 EBU

CO2:

0,42-0,50 gew.%

pH:

4,2-4,5

Organoleptische fiche:

Kleur:

Amber tot koper.

Helderheid:

Helder.

Schuim:

Romig.

Schuimstabiliteit:

Blijvende laag.

Geur:

Neutraal tot hoppig-zoetig, karamelmoutig.

Smaak:

Hop, mout en een lichte dropachtige karamelsmaak.

Basissmaak:

Bitter, zoetig.

Body:

Dun tot medium.

Mondgevoel:

Droog, soms wat metaalachtig.

Nasmaak:

Bitter , zwak karamel en droog.

*Bron: biertypengids 2002 van Derk Walsh.

Verder wil ik alle leden prettige feestdagen en een goede jaarwisseling wensen, namens het gehele bestuur van ’t Wort Wat!.

Erik

Terug naar overzicht