Terug naar overzicht

Reglement Clubkampioenschappen 2009

tww oktober 2009
Door: Walter Bakker

De Inzending

  1. Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateurbierbrouwers welke lid zijn van ‘t Wort Wat! en de contributie hebben voldaan van het jaar van deelname.

  2. Voor deze kampioenschappen kunnen uitsluitend de volgende bieren worden ingezonden:

    1. Licht smalbier: Saison.

    2. Donker smalbier: Brown Porter.

    3. Licht dikbier: Saison.

  3. Opgave voor de wedstrijd kan alleen schriftelijk geschieden. Daartoe worden door de wedstrijdorganisatie één maand voor de clubkampioenschappen het inschrijfformulier in het clubblad opgenomen en op de website van ’t Wort Wat! geplaatst.

  4. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van het bij dit reglement gevoegde inschrijfformulier. De deelnemer dient zelf op het inschrijfformulier aan te geven tot welke klasse en type zijn bier behoort. Het ingezonden bier zal dan ook als zodanig worden beoordeeld.

  5. Na ontvangst van het inschrijfformulier en de flesjes zal de wedstrijdorganisatie voorlopige flesetiketten op de flesjes aanbrengen.

  6. De definitieve flesetiketten worden door de wedstrijdorganisatie, op een later tijdstip, volledig ingevuld: flesnummer, klasse, type.

  7. De wedstrijdorganisatie plakt de etiketten op de flesjes, ongeveer 1,5 cm boven de bodem.

  8. Elke deelnemer kan per brouwsel één inzending doen (dus meer inzendingen per type en per klasse kan wel).

  9. Het aantal flessen per brouwsel is twee.

  10. Als een bier door meerdere mensen is gebrouwen, dient men de namen van de brouwers te vermelden met een maximum van drie.

  11. Alle ter keuring ingezonden bieren dienen door het clublid zelf te zijn vervaardigd.

  12. Om herkenbaarheid vanwege uiterlijke kenmerken te voorkomen, dient het bier te worden ingezonden in de 30 cl standaard “eurofles”, afgesloten met een goudkleurige kroonkurk. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

  13. Alle flessen dienen vrij te zijn van persoonlijke kenmerken. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

  14. De fles en sluiting dienen onbeschadigd te zijn. Slijtage kenmerken op het glas gelden niet als beschadigingen.

  15. De afstand tussen de sluiting en het bieroppervlak moet zijn tussen 1 en 4 cm. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

  16. Het gebruik van schuimkraagbevorderende middelen, body verhogende middelen, houdbaarheidsmiddelen, bierpreventieven en enzymen, anders dan welke van nature aanwezig zijn in het graan, is verboden.

  17. De inzendingen dienen te worden ingeleverd op de clubavond voorafgaand aan de keuringsavond.

De Keurmeester/Wedstrijdcommissie en -Organisatie

 

  1. De wedstrijdcommissie bestaat tijdelijk uit het bestuur.

  2. Deze wedstrijdcommissie is uitgesloten van deelname.

  3. Het is deelnemers op geen enkele wijze toegestaan de beoordeling van de keurmeesters te beïnvloeden.

  4. De jury bestaat uit keurmeesters, door de wedstrijdcommissie op basis van hun deskundigheid daartoe uitgenodigd.

  5. Eén der keurmeesters wordt aangewezen als de juryvoorzitter. De juryvoorzitter kan worden bijgestaan door de wedstrijdcommissie.

  6. Bij onvoldoende kwaliteit kan de keurmeester de wedstrijdcommissie adviseren één of meerdere prijzen niet toe te kennen.

  7. Het is de keurmeester en de wedstrijdcommissie verboden tussentijds mededelingen te doen aan de deelnemers of aan het publiek.

  8. Als een bier in de verkeerde klasse is terecht gekomen qua type of klasse, buiten de schuld van de inzender, zorgt de keurmeester ervoor, dat het wordt beoordeeld in de juiste klasse.

  9. Tijdens de keuring zorgt de wedstrijdcommissie voor rust in de keuringsruimte. Publiek kan worden toegelaten mits er geen lawaai wordt gemaakt, een en ander ter beoordeling van de juryvoorzitter, wedstrijdcommissie en organisatie.

  10. De keuringsformulieren van de keurmeester worden na de keuring ter verwerking overhandigd aan de wedstrijdcommissie.

  11. De winnaars, per type, van de clubkampioenschappen zullen in de maand december bekend worden gemaakt. Tevens zal dan de overall clubkampioen bekend worden gemaakt.

  12. De uitslag zal in de maand januari, na de prijsuitreiking, in het clubblad worden opgenomen en op de website van ’t Wort Wat! worden geplaatst.

  13. Wanneer een deelnemer meent dat er fouten zijn gemaakt en hij kan dat aantonen, dan is protest mogelijk tot één maand na publicatie van de uitslag in het clubblad van de maand januari van het jaar opvolgend aan de wedstrijd, bij de juryvoorzitter of de wedstrijdcommissie.

  14. De keuringsformulieren van hun eigen bier zijn door de inzenders opvraagbaar, vanaf de maand maart van het jaar opvolgend aan de wedstrijd.

  15. Alle documentatie wordt door de wedstrijdcommissie overgedragen aan het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de wedstrijdcommissie.

  16. Het betreffende bestuurslid draagt de zorg voor de bekers, oorkonden, terugkomst van de wisselbeker en eventuele andere prijzen.

  17. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdcommissie.

  18. Het bestuurslid van de wedstrijdcommissie is eindverantwoordelijke.

De Puntenberekening

 

  1. De ingezonden bieren worden voor de eerste en de tweede ronde geproefd op de clubavond van november.

  2. Ieder ter keuring aangeboden bier wordt op twee verschillende tafels, van vier clubleden en een keurmeester per tafel, geproefd en beoordeeld.

  3. Per tafel van vier clubleden plus keurmeester wordt één gezamenlijk keuringsformulier ingevuld.

  4. De keurmeesters zijn in staat een meer objectief oordeel te geven. De clubavond is bedoeld een leerzaam karakter te hebben waarbij de leden leren waarop gelet moet worden bij het keuren van bieren.

  5. De puntentelling per ter keuring ingezonden bier zal als volgt worden berekend:

  6. De toegekende punten per ter keuring ingezonden bier van de eerste tafel zullen worden vermeerderd met de toegekende punten van hetzelfde bier aan de tweede tafel. Dit totaal zal worden gedeeld door twee. Dit is het definitieve aantal behaalde punten per inzending.

  7. De rangorde per klasse wordt bepaald door de punten.

  8. Overall clubkampioen is hij die de meeste punten heeft, ongeacht het biertype.

Begrippenlijst

 

  1. Daar waar in het reglement hij staat kan ook zij worden gelezen.

  2. Daar waar in het reglement de enkelvoud staat vermeld kan ook de meervoud worden gelezen.

  3. Een amateur-bierbrouwer is iemand die bier brouwt als vrijetijdsbesteding.

  4. De wedstrijdorganisatie is het geheel binnen de organiserende vereniging dat op een of andere wijze uitvoerend betrokken is bij de voorbereidingen en/of daadwerkelijke fysieke organisatie van de wedstrijd zelf.

  5. De wedstrijdcommissie is het onderdeel van de wedstrijdorganisatie, dat niet actief betrokken is bij de jurering. Hieronder worden verstaan de voorzitter van de wedstrijdorganisatie (het bestuurslid die tevens aanspreekpunt van de organiserende vereniging voor de keurmeesters is) en de clubleden die de keuringsformulieren inzamelen en verwerken tot de wedstrijduitslag.

  6. Onder een keurmeester wordt verstaan een persoon die deskundig is in het keuren van bier. De deskundigheid dient minimaal te liggen op het niveau van de bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde.

Bierklassen en -soorten

 

Klasse

Biertype

Begin SG

EBU

EBC

Smaakomschrijving

Merken

A

Saison (B)

1.045-56

25-40

10-20

Hoppige, citrus-fruitige geur, bitter, citrus-fruitige, zurig-droge smaak.

Vieille Provision Saison Dupont (B)

C

Sterke Saison

1065- 1080

25-40

15-30

Citrus, fruitige geur, bitterig, fruitig smaak, licht van body en alcoholwarmend mondgevoel.

Dupont II Moinette Blonde (geel etiket) (B)

B

Brown Porter

1045- 1060

25-40

40-60

Fruitig, kleurmout geur, bitterig, fruitig, karamelachtig, droppige smaak.

Shepherd Neame Original (GB)

Terug naar overzicht