Terug naar overzicht

De polderbok van 2009

tww oktober 2009
Door: Co Stoop

Na alle geheimzinnigheid en opgevoerde spanning, de ontknoping van ons Bockbier Dubbel 2009.

Het succes van ’t WortWat bockbier is overduidelijk! Nog even de reacties na het festival afwachten en de verkoop van de flessen.  Brouwkunde – geluk – toeval? Of een combinatie? Onze brouwgoeroe Arnoud, met de brouwcommissiehulpjes: Jos, André, Sjaak, Ben en Co, hebben het toch maar geflikt (na de zeperd van het eerste brouwsel en de teleurstellende resultaten van de laatste jaren).

Ik zal proberen wat openheid te geven over het ontstaan van ons bockbier:

  • We testen elkaars gebrouwen bockbier. Ieder had zijn eigen recept.
  • Op basis van de resultaten stelt Arnoud het recept samen.
  • Commissieleden stemmen ermee in.
  • Twee maal brouwen bij de Prael in Amsterdam, zoals bekend uit eerdere berichten.
  • Op de laatste dag veel werk voor Sjaak: etiketten plakken, enz.
  • Jos was nog door z’n rug gegaan bij het tillen van de vaten.
  • En Arnoud heeft het met coördineren en mailen erg druk gehad.

De presentatie van ons bockbier op vrijdag 26 september was een groot succes. Op de druk bezochte clubavond was iedereen enthousiast. De tap was dan ook snel uitverkocht. Eigenlijk zou zo’n eerste biertje gratis moeten zijn, maar ja! De verkoop was overweldigend en alle dozen, 68 stuks, na tien minuten uitverkocht. Nou ja, na 15 minuten dan!

Met de vijftien vaten van 30 liter was de totale plas bier zo’n 750 liter.

68 dozen = 306 liter

15 fusten = 450 liter

Totaal: 756 liter

De vijftien vaten hadden al een bestemming: tien voor Berlages Bockbierfestival, één voor de clubavond, twee voor restaurant Elders en de laatste twee ook ergens! Zelf ben ik voorstander van ondergistend bockbier, maar zie: bovengistend was deze keer erg lekker. Arnoud mijn complimenten!

En dan nu op verzoek het recept. Om het praktisch hanteerbaar te maken is het hier teruggerekend naar 10 liter.

Dubbel Bock-2009

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcohol percentage: 8 %
begin SG: 1080
eind SG: 1022
Bottelsuiker: 7 gram/liter
EBC (kleur): 80
EBU (bitterheid): 30
Maischwater: 9.1 liter
Spoelwater: 7.5 liter

Ingrediënten

ingrediënt waarde hoeveelheid kooktijd
Belgische Pilsmout 3 EBC 400 g  
Kandijsiroop 10 EBC 80 g  
Munchener mout 15 EBC 2200 g  
Crystal mout 120 EBC 200 g  
Chocolade mout 800 EBC 30 g  
Carafa mout 800 EBC 30 g  
Tarwe mout 4 EBC 80 g  
Hallertau Perle hop 8 α 19 g 60 min.
Saaz hop 4 α 8 g 10 min.
Brewferm ale (korrelgist)   5 g  
DCL S-04 gist      

Maisch schema

52 °C 58 °C 62 °C 71 °C 78 °C
15 min. 10 min. 35 min. 20 min. 15 min.
Terug naar overzicht