Terug naar overzicht

Van de inkoop commissie

tww november 2007
Door: Gerrit Walraven

Van de INKOOP Commissie (door Gerrit, Arjen en Ronald)

 

LET OP!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen!

Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat!

Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen.
Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding: “bestellen voor Dummy’s”

Pakket voor de maand november:

Drie Koningen Tripel

 

Tja, wat schrijf je dan over een Tripel….


Tripel is een zeer zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft een sterke mout-, alsook een zoete smaak en soms kruidige smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 9.5 %. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft Tripel ook een hoger koolzuurgehalte. De kruidige smaak komt veelal van koriander en/of sinaasappelschillen.

De term enkel, dubbel of tripel stamt nog uit de tijd dat ongeletterdheid nog schering en inslag was. Brouwers branden eenvoudige merken in hun vaten, om de verschillen in densiteit, kleur of rijpheid aan te geven. Men had veelal een basis recept met een variatie in hoeveel van storting, waarbij een dubbel niet perse dubbel zoveel storting had, maar gewoon meer. Een tripel vervolgens nog meer en dus een nog zwaarder bier.

 

Voor dit pakket gaan we uit van een recept welke we met Theo van der Voorden, Herman van Assendelft, Nico Mes, Ronald van Boven, Arjen Boekhorst, vader van dit recept, en Gerrit Walraven hebben gebrouwen, tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsbrouw (standaard de eerste zaterdag van het jaar).

Dit viel dit jaar op 6 januari, en wel op Drie Koningen, vandaar de naam Drie Koningen Tripel.

Dit heeft er toe geleid dat er in het recept:

- Drie soorten graan zitten (gerst, tarwe en haver)

- Drie soorten hop zitten (Northen Brewer, Challanger en Saaz), natuurlijk in drie fasen gestort

- Drie soorten kruiden zitten (koriander, sinaasappelschil en kardamon)

- Drie stappen in het maischschema

- Eén soort gist…

Een zeer gevarieerd receptje dus en een heerlijk kruidig tripeltje.

 

Ennuh… maximaal drie biertjes drinken tijdens het brouwen (wel drie verschillende natuurlijk!)…

 

 

 

 

Drie Koningen Tripel
November 2007

Hoeveelheid:

Methode:

Alcohol:

10 liter

Stijgende infusie

8,5%

Kleur

Bitterheid

Start SG

10 EBC

28 EBU

1075

       

 

Ingrediënten

Mout:

2350

gr

Pilsmout

5 EBC

 

 

350

gr

Tarwemout

3 EBC

 

 

85

gr

Havervlokken

3 EBC

 

 

200

gr

Rietsuiker

5 EBC

Zelf kopen!

Hop:

12

gr

Northen Brewer

5,5 %

Bij start koken

 

 

12

12

gr

gr

Challenger

Saaz

7,0%

3,0%

Na 45 minuten

Na 75 minuten

Kruiden

8

gr

Koriander

 

 

 

2

gr

Sinaasappelschil

 

 

 

 

Kardemon

1 pit per 30 liter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gist:

 

 

WY 1214

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maischwater: 8 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

 

Maischschema

 

temperatuur (°C)

62

72

78

tijd (min)

20

30

5

 

Pakketten komend seizoen:

 

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

 

2007 augustus

Chimay blauw

pakketten: 20, liters: 530

2007 september

Irish Red Ale

pakketten: 6, liters: 175 (oeps, een dipje!)

2007 oktober

Oatmeal stout

Pakketten: 8, liters 370

2007 november

Drie Koningen Tripel

 

2008 januari

Dortmunder

 

2008 februari

Meibock

 

2008 maart

Witbier

 

2008 april

Barley & Ale (Partygyling)

 

2008 mei

Bokbier (Polderbok?)

 

2008 juni

?

 

 

Terug naar overzicht