Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, september 2007

tww september 2007

Door: Gerrit, Arjen en Ronald

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!!

I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdag­middag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn... we hebben een handleiding ‘bestellen voor Dummy's'.

Pakket voor de maand september:

Irish Red Ale

De vruchtbare grond in Ierland brengt al ruim 5000 jaar gerst voort. Reeds vanaf de bronstijd wordt er in het mooie Ierland bier gebrouwen. Zelfs Sint-Partrick, wie kent hem niet, zou zijn eigen brouwer hebben gehad. Beter als een zwarte piet niet waar? Enkele brouwers schijnen in de 17e en begin 18e eeuw nog kruiden, voornamelijk gentiaan, heel, heel, HEEL erg bitter, gebruikt te hebben in plaats van hop. Later werd ook daar vanuit Duitsland, Noord-Frankrijk, en Vlaanderen de hop geïntroduceerd. De brouwerijen maakte in die tijd ale, maar in de loop van de 18e eeuw werd porter geïntroduceerd. De laatste tientallen jaren zijn alle ale-brouwerijen eigendom geweest van Guiness, waarvan de invloed mogelijk heeft geleid tot het huidige gebruik van gebrande gerst.

Alle ales uit Ierland hebben een moutig accent, vaak met een boterachtige zweem en hebben een duidelijke fruitigheid en een roodachtige kleur. De oorsprong moet liggen in de Ierse brouwtraditie, hoewel er ongetwijfeld ook invloed was van het succes van enkele moutige, maar meer taankleurige Schotse bieren.

George Killian Lett, had zijn naam in licentie gegeven aan Pelforth in Frankrijk en Coors in de VS. De versie van Pelforth is moutig, sterk (6,5%) en bovengistend. De versie van Coors is minder vol, maar nog wel met een moutaccent, en wordt met een laaggistende gist vergist bij temperaturen die hoog genoeg zijn om iets van het ale-karakter mee te krijgen. In de derde variant begon Pelforth in 1993-1994 een moutige, fruitige, iets wrange versie van Killian te brouwen voor het moederbedrijf Heineken voor de verkoop in Nederland.

Irish Red Ale:Amber tot koper kleurig, met romig, glaspakkend schuim.

Zwak fruitig tot hoppig/geroosterde, soms zoutige geur.

Smaak is bitter,moutig met een bittere, zoetige, iets zurige nasmaak.

Bekende voorbeelden zijn Kilkenny, George Killians Irish Red, Beamish Red en natuurlijk Murphy's Red. De laatste is in zijn volle glorie te proeven, getapt met stikstof, in de Schotse pub The Lowlander, van clublid Bram Spee in Bodegraven.

Irish Red Ale
September 2007

Hoeveelheid:

Methode:

Alcohol:

10 liter

ééntrapsinfusie 65˚C

5%

Kleur

Bitterheid

Start SG

23,3 EBC

24 EBU

1048

       

Ingrediënten:

Mout:

1800

gr

Pale Ale mout

7 EBC

 
 

150

gr

Cara

120 EBC

 
           

Hop:

16

gr

Bramling Cross

5,5 %

start koken

 

8

gr

Bramling Cross

5,5 %

na 80 minuten (10 min meekoken)

Maischwater: 6 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

Maischschema:

ééntrapsinfusie methode. 90 minuten of tot jodium neutraal.

temperatuur (°C)

65

78

Tijd (min)

90

5

Kooktijd nu 90 minuten.

Gist: Wyeast Irish Ale 1084

Pakketten komend seizoen:

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

2007 augustus

Chimay blauw: 20 pakketten, 530 liter

2007 september

Irish Red Ale

2007 oktober

Oat Mill stout

2007 november

Drie Koningen Tripel

2008 januari

Dortmunder

2008 februari

Meibock

2008 maart

Witbier

2008 april

Barley & Ale (Partygyling)

2008 mei

Bokbier (Polderbok?)

2008 juni

?

Terug naar overzicht