Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2007

tww mei 2007

Door: Gerrit, Arjen en Louis

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!!

I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen!

Pakketten:

Mei: Indian Pale Ale

Juni: Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat!

Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen.
Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding “bestellen voor Dummy’s

Pakket voor de maand april:

India Pale Ale.

Het pakket van de maand is een IPA (India Pale Ale). Dit bier is aan de overkant van het grote water één van de favoriete bieren bij de thuis brouwers (een Amerikaanse tripel dus). Thuis brouwers houden daar toch ook van een pittig biertje lekker bitter en goed van alcohol.

Dus wordt er volop gevarieerd met mouten en hoppen en andere ingrediënten (zie recept National Home Brewday 2007). De Amerikaans IPA is dus donkerder en complexer dan zijn Britse opponent.

Dit biertype werd van oorsprong gebrouwen voor de Britse troepen in India en om de lange reis met wisselde temperaturen te overleven werden alcoholpercentage en hop-giften verhoogd. Door deze verhoogde hopgift en storting heeft dit bier een complexe smaak ontwikkeld en is het dus niet gelijk te drinken. Bewaar wat voor van de winter bij de kachel!

De Britse stijl India Pale Ale is eenvoudiger: pale-ale mout met suiker maar ook ge-dryhopt.

Deze Amerikaans variant doen we met een Amerikaanse hop, Galena. Alcohol zal tot 8% zijn de steefbitterheid is 58 EBU. Mocht je dit te bitter vinden, doe je wat minder bitterhop, gebruik je dat gewoon bij het dry hoppen.

Indian Pale Ale
Mei 2007

Hoeveelheid:

Methode:

10 liter

stijgende infusie

Kleur:

Bitterheid:

35 EBC

58 EBU

       

Ingrediënten:

Mout

 

2600

g

Pale Ale 3 EBC

 
   

120

g

Cara 120 ebc

 
   

30

g

Special B 400 ebc

 

Hop:

(bitter)

24

g

Galena 11,5 %

begin koken

 

(aroma)

10

g

Galena 11,5 %

dry hopping 5-7 dagen

Maischwater:

 

8

l

40 ºC, aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

 

Maisch in bij 40 ºC , 20 minuten en verwarm dan door naar 67 ºC

Maischschema.

temperatuur

40

67

78

tijd

0

90

5

  • Kook nu 90 minuten.
  • Filteren en koelen
  • Voeg de gist toe
  • Het definitieve recept kan iets afwijken wegens andere alpha's van de hoppen.
  • Eind SG:
Terug naar overzicht