Terug naar overzicht

Van de redactie

tww mei 2007
Door: Nico Mes

John Palmer begint in de Zymurgy ( het blad van de Amerikaanse amateursbrouwers) van een artikel vrij vertaald met de volgende vergelijking: Het brouwen van bier is als het uitvoeren van een muziekstuk. Je kunt de muziek technisch volgens de partituur spelen, maar dat maakt het nog geen meesterstukken, de uitvoerder(s) kan er iets extra aangeven waardoor het muziekstuk een extra glans krijgt. Zo is het ook met bier brouwen. Je kunt strikt via het recept brouwen. Je krijgt als je dit goed een technisch goed bier, maar dat betekent nog niet dat je een bijzonder bier hebt. Net als bij de muziek ligt het aan de uitvoering.

In de chaostheorie (een begrip uit de wiskunde) heb je het voorbeeld dat een vlinder in de oerwouden van Braziliƫ bij ons een storm kan veroorzaken, schijnbaar kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben.

Zo is het ook bij het brouwen. Je kunt hierbij denken aan de kwaliteit van de ingrediƫnten, hoe oud is het mout en hoe is het bewaard. Vervolgens is een factor, hoe schroot je. Ook kan je denken aan de manier waarmee je de maisch verwarmt of roert, de snelheid van spoelen en hoelang je hiermee door gaat. Van belang kan ook zijn de manier van koken van de wort. Op welke manier heb je de giststarter gemaakt. Bij de vergisting is van belang de beluchting en temperatuur? Zo zijn er nog wel meer factoren te noemen die de kwaliteit van het bier bepalen, die niet in het recept worden vermeld. Om hiermee te kunnen spelen moet je wel iets weten over invloed van de verschillende factoren. De kennis kan je halen uit boeken, van Internet of uit het tijdschriften, zoals het clubblad.

Terug naar overzicht