Terug naar overzicht

Reglement Clubkampioenschappen 't Wort Wat

tww februari 2007
Door: Ed Verhoeven
De inzending
1.       

Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateur-bierbrouwers welke lid zijn van ‘t Wort Wat! en de contributie hebben voldaan van het jaar van deelname.

2.       

Bieren kunnen worden ingezonden in de volgende klassen:

A. Licht smalbier: bieren met een lichte kleur (tot 30 EBC) en een begin s.g. tot en met 1059.
B. Donker smalbier: bieren met een donkere kleur (boven 30 EBC en een begin s.g. tot en met 1059.
C: Licht dikbier: bieren met een lichte kleur (tot 30 EBC) en een begin s.g. 1060 of hoger.
D. Donker dikbier: bieren met een donkere kleur (boven 30 EBC) en een begin s.g. 1060 of hoger.
E. Kloonbier: bieren die naar een commercieel voorbeeld zijn gebrouwen.
V. Vrije klasse: bieren die niet naar een commercieel voorbeeld zijn gebrouwen.
3.       

De clubkampioenschappen worden drie maanden en twee maanden voorafgaand aan de keuringsavond bekend gemaakt in het clubblad en op de website van ’t Wort Wat!

4.       

Opgave voor de wedstrijd kan alleen schriftelijk geschieden. Daartoe worden door de wedstrijdor­ganisatie één maand voor de clubkampioenschappen het inschrijfformulier in het clubblad opgenomen en op de website van ’t Wort Wat! geplaatst.

5.       

Er kan alleen gebruik gemaakt worden van het bij dit reglement gevoegde inschrijfformulier.

6.       

De deelnemer dient zelf op het inschrijfformulier aan te geven tot welke klasse en type zijn bier behoort. Het ingezonden bier zal dan ook als zodanig worden beoordeeld.

7.       

Voor een inzending in de V klasse dient een daartoe bestemd, en bij dit reglement gevoegd, logboekformulier te worden ingevuld. Tevens dient op dit formulier een omschrijving van het bier te worden ingevuld.

8.       

Na ontvangst van het inschrijfformulier en de flesjes zal de wedstrijdor­ga­nisatie voorlopige flesetiketten op de flesjes aanbrengen.

9.       

De definitieve flesetiketten worden door de wedstrijdorganisatie, op een later tijdstip, volledig ingevuld: flesnum­mer, klasse, type en bij de fantasiebieren de smaakindicatie.

10.   

De wedstrijdorganisatie plakt de etiketten op de flesjes, ongeveer 1,5 cm boven de bodem.

11.   

Elke deelnemer kan per brouwsel één inzending doen (dus meer inzen­dingen per type en per klasse kan wel).

12.   

Het maximale aantal inzendingen per deelnemer per klasse is drie.

13.   

Het aantal flessen per brouwsel is drie.

14.   

Als een bier door meerdere mensen is gebrouwen, dient men de namen van de brouwers te vermelden met een maximum van drie.

15.   

Alle ter keuring ingezonden bieren dienen door het clublid zelf te zijn vervaar­digd.

16.   

Om herkenbaarheid vanwege uiterlijke kenmerken te voorkomen, dient het bier te worden ingezonden in de 30 cl standaard “eurofles”, afgesloten met een goudkleurige kroonkurk. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

17.   

Alle flessen dienen vrij te zijn van persoonlijke kenmerken. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

18.   

De fles en sluiting dienen onbeschadigd te zijn. Slijtage kenmerken op het glas gelden niet als beschadigingen.

19.   

De afstand tussen de sluiting en het bieroppervlak moet zijn tussen 1 en 4 cm. Wanneer een inzending niet voldoet aan deze eis, is de inzending automatisch uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.

20.   

Het gebruik van schuimkraagbevorderende middelen, body verhogende middelen, houdbaar­heids middelen, bierpreventieven en enzymen, anders dan welke van nature aanwezig zijn in het graan, is verboden.

21.   

De clubkampioenschappen zijn verdeeld over twee keuringsavonden. In de maand maart worden de klassen A, C en V gekeurd en in de maand november de klassen B, D en E.

22.   

De inzendingen dienen te worden ingeleverd op de clubavond voorafgaand aan de keuringsavond.

De keurmeester / wedstrijdcommissie en -organisatie
1.       

De wedstrijdcommissie die de clubkampioenschappen organiseert bestaat uit twee clubleden en één bestuurslid.

2.       

Deze twee clubleden en het bestuurslid mogen meedoen aan de clubkampioenschappen.

3.       

Het is deelnemers op geen enkele wijze toegestaan de beoordeling van de keurmeesters te beïnvloeden.

4.       

De jury bestaat uit keurmeesters, door de wedstrijdcommissie op basis van hun deskundig­heid daartoe uitgenodigd.

5.       

Eén der keurmeesters wordt aangewezen als de juryvoorzitter. De juryvoorzitter kan worden bijgestaan door de wedstrijdcommissie.

6.       

Bij onvoldoende kwaliteit kan de keurmeester de wedstrijdcommissie adviseren één of meerdere prijzen niet toe te kennen.

7.       

Het is de keurmeester en de wedstrijdcommissie verboden tussentijds mededelingen te doen aan de deelne­mers of aan het publiek.

8.       

Als een bier in de verkeerde klasse is terecht gekomen qua type of klasse, buiten de schuld van de inzender, zorgt de keurmeester ervoor, dat het wordt beoordeeld in de juiste klasse.

9.       

Tijdens de keuring zorgt de wedstrijdcommissie voor rust in de keu­ringsruimte. Publiek kan worden toegelaten mits er geen lawaai wordt gemaakt, een en ander ter beoorde­ling van de juryvoorzitter, wedstrijdcommissie en organisatie.

10.   

Het oordeel van de keurmeester is bindend.

11.   

De keuringsformulieren van de keurmeester worden na de keuring ter verwerking overhandigd aan de wedstrijdcommissie.

12.   

De winnaars, per klasse, van de clubkampioenschappen zullen in de maand januari bekend worden gemaakt. Tevens zal dan de overall clubkampioen bekend worden gemaakt.

13.   

De uitslag zal in de maand februari, na de prijsuitreiking, in het clubblad worden opgenomen en op de website van ’t Wort Wat! worden geplaatst.

14.   

Wanneer een deelnemer meent dat er fouten zijn gemaakt en hij kan dat aantonen, dan is protest mogelijk tot één maand na publicatie van de uitslag in het clubblad van de maand maart van het jaar opvolgend aan de wedstrijd, bij de juryvoorzitter of de wedstrijdcommissie.

15.   

De keuringsformulieren zijn door de inzenders opvraagbaar van hun eigen bier, vanaf de maand maart van het jaar opvolgend aan de wedstrijd.

16.   

Alle documentatie wordt door de wedstrijdcommissie overgedragen aan het bestuurslid die deel uitmaakt van de wedstrijdcommissie.

17.   

Het betreffende bestuurslid draagt de zorg voor de bekers, oorkonden, terugkomst van de wisselbeker en eventuele andere prijzen.

18.   

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdcommissie.

19.   

Het bestuurslid van de wedstrijdcommissie is eindverantwoordelijke.

De puntenberekening
1.       

Ieder ter keuring aangeboden bier wordt op twee verschillende tafels, van vier clubleden per tafel, geproefd en beoordeeld.

2.       

Per tafel van vier clubleden wordt één gezamenlijk keuringsformulier ingevuld.

3.       

De derde flesjes van het ter keuring aangeboden bier zullen evenredig en volledig willekeurig worden verdeeld onder de keurmeesters. Het is de taak van de keurmeester om deze bieren op een andere dag in voor hun ideale omstandigheden te keuren en een BKG keuringsformulier hierover in te vullen.

4.       

De uitslag van de keuring van de keurmeester dient uiterlijk één maand na de keuringsavond bij de wedstrijdcommissie binnen te zijn.

5.       

De puntentelling per ter keuring ingezonden bier zal als volgt worden berekend:

6.       

De toegekende punten per ter keuring ingezonden bier van de eerste tafel zullen worden vermeerderd met de toegekende punten van hetzelfde bier aan de tweede tafel. Dit totaal zal worden vermeerderd met de punten toegekend door de keurmeester waarna dat totaal zal worden gedeeld door drie. Dit is het definitieve aantal behaalde punten per inzending.

7.       

De rangorde per klasse wordt bepaald door de punten.

8.       

Overall clubkampioen is hij die opgeteld de meeste punten heeft van zijn drie hoogst scorende bieren in drie verschillende klassen.

Begrippenlijst
1.       

Daar waar in het reglement hij staat kan ook zij worden gelezen.

2.       

Daar waar in het reglement de enkelvoud staat vermeld kan ook de meervoud worden gelezen.

3.       

Een amateur-bierbrouwer is iemand die bier brouwt als vrijetijdsbeste­ding.

4.       

De wedstrijdorganisatie is het geheel binnen de organiserende vereniging dat op een of andere wijze uitvoerend betrokken is bij de voorbereidingen en/of daadwerkelijke fysieke organisatie van de wedstrijd zelf.

5.       

De wedstrijdcommissie is het onderdeel van de wedstrijdorganisatie, dat niet actief betrokken is bij de jurering. Hieronder worden verstaan de voorzitter van de wedstrijdorganisatie (het bestuurslid die tevens aanspreekpunt van de organiserende vereniging voor de keurmeesters is) en de clubleden die de keuringsformulieren inzamelen en verwerken tot de wedstrijduitslag.

6.       

Onder een keurmeester wordt verstaan een persoon die deskundig is in het keuren van bier. De deskundigheid dient minimaal te liggen op het niveau van de bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde.

 

BIER KLASSEN - SOORTEN
Begin S.G. tot en met 1059 Begin S.G. van 1060 of hoger
LICHT             A DONKER         B LICHT            C DONKER    D
Belgische Pale AleDortmunder Export (D)FruitlambiekKölschMünchener Helles (D)Ordinary & Best BitterOud Gueuze-Lambiek (B)Pale ale (GB)PilsenerSaison (B)Traditionele Lambiek (B)WeizenWitbier AltBrown aleBrown PorterDunkel WeizenFruitlambiekIrish Dry StoutMilk StoutOud Bruin (NL)RauchbierSchwarzbierVlaams Bruin (B)Vlaams Rood (B) Blond(e)Licht Dubbelbo(c)kMeibo(c)kPale Barley WineSterke Blond(e) Sterke SaisonStrong India Pale AleTripel Barley WineBo(c)kbierDubbelDubbelbo(c)kExport StoutImperial Russian StoutQuadrupelRobust PorterStrong Scotch AleWeizen(doppel) bock
Licht of donker

Ter bepaling welke bieren in de klasse licht en welke in de klasse donker vallen, worden hieronder enkele commerciële bieren genoemd, die de scheiding vormen tussen licht en donker. Bieren die qua kleur in het grensgebied liggen tussen licht en donker kunnen afhankelijk van het oordeel van de inzender, zowel bij de lichte als de donkere categorieën worden ingezonden. Bieren die qua kleur in het grensgebied tussen licht en donker liggen zijn: Grolsch Amber, De Koninck, Palm en Brand Imperator.

Voor diegenen, die een EBC-waarde aan willen houden, wordt opgemerkt dat het grensgebied ongeveer rond 30 EBC ligt.

Bierkleur (EBC)

De kleur van een bier, maar ook van mout, wordt uitgedrukt in een EBC waarde. Naarmate een bier donkerder is, heeft het een hogere EBC waarde. Ter indicatie van deze waarden volgt hieronder een overzicht van beschrijvingen van bierkleuren en de EBC waarden, die daar ongeveer bij horen.

Klasse Biertype Begin SG EBU EBC Smaakomschrijving Merken
A Belgisch Pale Ale 1.046-55 20-25 15-25 Bitterig tot bitter, licht moutig, licht zoetig, licht fruitig, licht karamelachtig. Vos (NL)
A Dortmunder Export (D) 1.048-56 23-29 14-22 Neutrale tot hoppige geur, bitter, medium droog en moutige smaak. Dortmunder Union Export (D)
A Fruitlambiek 1.045-60 15-21 15-30 Zurig, zoetig, fruitig, weinig body, fruitsmaak afhankelijk van gebruikt fruit. ?
A Kölsch 1.041-48 20-30 10-17 Neutraal tot hoppig, soms moutig, licht fruitig, weinig body. Früh (D)
A Münchener Helles (D) 1.044-50 18-25 8-15 Moutig tot iets hoppig geur, moutig tot bitterig smaak. Paulaner Original Münchner Urtyp (D)
A Ordinary & Best Bitter 1.033-44 30-40 10-25 Hopgeur, bitter, iets moutig-fruitige smaak (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop), dun tot medium body met een bittere tot zeer bittere nasmaak. Timothy Taylor's Landlord (GB)
A Oude Gueuze-Lambiek (B) 1.051-56 11-20 12-25 Rinsig, citrus, fruitig geur, zuur, bitterig, tanine / droge smaak. 3 Fonteinen (B)
A Pale ale (GB) 1.045-56 30-45 15-30 Pale ales zijn voller van body, moutiger van smaak en iets alcoholischer dan Bitters. Hop Back Summer Lightning (GB)
A Pilsener 1.042-50 18-28 6-10 Neutraal tot iets zwavelig geur, bitter, moutig tot zoetig smaak. Heineken (NL)
A Saison (B) 1.045-56 25-40 10-20 Hoppige, citrus-fruitige geur, bitter, citrus-fruitige, zurig-droge smaak. Vieille Provision Saison Dupont (B)
A Traditionele Lambiek (B) 1.051-56 11-20 12-25 Rinsig, zuur, sherry, zuur, samentrekkend, rabarber smaak. Cantillon Bruocsella Grand Cru (B)
A Weizen 1.046-56 10-15 6-22 Kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille geuren en smaken, soms iets zurig en droog in afdronk. Schneider Weisse Original (D)
A Witbier 1.042-45 9-16 5-8 Zurig, zoetig, fruitig, licht bitterig, kruidig (koriander en sinaasappelschillen). Hoegaarden (B)
 
B Alt 1045-1050 25-50 25-40 Hoppig-zoetige geur, mout, droppig, karamelachtig-bitter, droge smaak. Eurige Alt (D)
B Brown ale 1040-1050 15-25 50-75 Karamel, noten, geroosterde geur, bitterig, mout, karamelsmaak en een plakkerig-medium body. Samuel Smith's Nut Brown Ale (GB)
B Brown Porter 1045-1060 25-40 40-60 Fruitig, kleurmout geur, bitterig, fruitig, karamelachtig, droppige smaak. Shepherd Neame Original (GB)
B Dunkel weizen 1048-1056 10-15 45-80 Karamel, zoethout, kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille geuren en smaken, soms iets zurig en zoetig in afdronk. Spaten Franziskaner Dunkel Hefe- Weissbier (D)
B Fruitlambiek 1045-1060 15-21 30-70 Zurig, zoetig, fruitig, weinig body, fruitsmaak afhankelijk van gebruikt fruit.                        ?
B Irish Dry Stout 1036-1039 33-48 117-124 Gebrande moutgeur, gebrand, bitter, zurig, droge smaak. Guinness (IRL)
B Milk stout 1042-1059 25-35 225-450 Kleurmout, zoete geur, bitterig-geroosterde en zoetige smaak. Mackeson (GB)
B Oud bruin (NL) 1032-1040 8-24 70-130 Zoet, karamelgeur, zoet, karamel, kunstmatige zoetstof smaak, dun van body. Alfa (NL)
B Rauchbier 1048-1060 25-35 52- Moutig, gerookte geur, moutig-rokerige smaak, en een tamelijk volle body. Christian Merz Spezial Rauchbier Märzen (D)
B Schwarzbier 1044-1052 22-30 50-90 Koffieachtig, geroosterd brood, karamelachtige geur, kleurmout, bitter chocolade, koffie, karamel smaak, tamelijk droog van body. Köstritzer Schwarzbier (D)
B Vlaams Bruin (B) 1042-1056 15-25 50-80 Zoetig, melkzuur, fruitige geur, zoet, zurig, hout smaak, plakkerig mondgevoel. Liefmans Oud Bruin (B)
B Vlaams Rood (B) 1050-1058 14-20 50-80 Komplexe zuren, kara-mout, kersen geur, zuur, zoetig, wrangige smaak, met een metaalachtig mondgevoel. Rodenbach Grand Cru (Palm) (B)
 
C Blond(e) 1055-1065 15-30 10-25 Fruitige, hoppige en/of zoetige/kruidige geur, bitterige, droge, fruitige smaak en licht van body en alcohol. Affligem Blond (B)
C Licht Dubbelbo(c)k 1064-1092 17-27 22-35 Zwaar mout, hoppig, alcoholen geur, alcohol-warmend, zoet smaak, bitterig nasmaak. Andechs(er) Bergbock Hell (D)
C Meibo(c)k 1060-1070 20-35 14-35 Moutig, kruidig-hoppige geur, vol, moutig, bitterig tot bittere smaak. Einbecker Mai-Ur-Bock (D)
C Pale Barley wine 1088-1120 40-100 20-30 Banaan, soms boterig, honingachtig, zoetige tot zoete geur, zoete vruchtensmaak, alcoholwarmend mondgevoel, bitterig, specerijenachtige nasmaak. Bush Amber (B)
C Sterke Blond(e) 1070-1080 20-40 8-18 Zoetig-zoutig tot maïs (DMS)-fruitig-kruidig geur, bitterig tot bitter en fruitig tot wrangig-kruidige smaak, droog van nasmaak door koolzuur en laag restsuikergehalte. Duvel (rood) (B)
C Sterke Saison 1065-1080 25-40 15-30 Citrus, fruitige geur, bitterig, fruitig smaak, licht van body en alcoholwarmend mondgevoel. Dupont II Moinette Blonde (geel etiket) (B)
C Strong India Pale Ale 1060-1070 40-65 15-35 Overheersend hoppig en licht moutige geur, bitter tot zeer bittere smaak, stevig van body met een alcoholwarmend mondgevoel. Shepherd Neame 1698 Celebration Ale (GB)
C Tripel 1065-1080 20-40 10-25 Zoetig, kruidig, moutig en soms hoppige geur, mout, bitter, zoetig smaak, tamelijk vol van body. Westmalle Trappist Bier Tripel (B)
 
D Barley Wine 1088-1120 30-100 40-100 Mout, zoetig, hoppig, fruitige geur, zoet, bitterig, mout smaak, zwaar alcoholwarmend, kruidig-bitter tot zeer bittere nasmaak. Anchor Old Foghorn Barleywine Style Ale (USA)
D Bo(c)kbier 1062-1068 15-35 40-100 Karamelmoutig, zoetig, cacaoachtig geur, moutig, bitterig-zoet, karamel smaak. Einbecker Ur-Bock dunkel (D)
D Dubbel 1062-1070 20-30 45-80 Moutig, fruitig, kandij, chocolade geur, zoetig tot zoet, bitterig, kruidige smaak. Chimay Rood (B)
D Dubbelbo(c)k 1068-1080 20-30 30-80 Vol, mout, branderige geur, bitterig, mout, karamel smaak, zeer vol van body. Paulaner München Salvator (D)
D Export stout 1068-1078 30-80 190-250 Gebrande mout, hoppig, zwarte bessen, melasse geur, moutbitter, hopbitter smaak, moutig en bittere nasmaak. Guinness Special Export Stout (IRL)
D Imperial Russian stout 1075-1105 50-90 80-300 Fruitig, gebrande mout, soms zurig, droppige smaak, moutig, gebrande mout, zoetig-bitter smaak, zwaar alcohol warmend soms wrangig mondgevoel. Ellezelloise Hercule (B)
D Quadrupel 1.070-94 17-40 60-95 Karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig geur, moutig, zoetig, karamel, fruitig smaak, alcohol warmend-plakkend mondgevoel. Trappistes Rochefort 10 (B)
D Robust Porter 1062-1076 30-50 60-130 Fruitig, gebrande mout, soms karamelig-zoetig-drop geur, fruitig, moutig smaak, medium tot zeer vol van body. Okocim Porter (PL)
D Strong Scotch ale 1065-1090 30-50 25-50 Moutig, zoetig, karamel, kruidig geur, zoet-bitterig, specerijen-kruiden smaak, zeer vol van body. Traquair Jacobite Ale (SCO)
D Weizen(doppel)bock 1062-1074 10-15 40-80 Karamel-cacao, banaan, kruidnagel, fruitige geur, moutig-zoetig-karamel-kruidnagel smaak. G. Schneider & Sohn Aventinus (D)
 
V Vrije klasse Variabel Variabel Variabel Variabel  

 

Terug naar overzicht