Terug naar overzicht

Brouwdemonstratie in Hoek van Holland

tww januari 2007
Door: Christopher Kokhuis

Hoek van Holland ruilbeurs 1Gebrouwen bier: Scotch (Pale) Ale.
Productie en regie: BAV Bier- en Verzamelaarsvereniging.
Script: Christopher Kokhuis.
Rolverdeling: Promotiecommissie, met in de hoofdrollen Jan Wurpel, Willem van de Ster, Christopher Kokhuis.
Locatie opnamen: De Hoekstee, Hoek van Holland.
Locatiedatum: zondag 15 oktober 2006.
Aanvangstijd opnamen: 09.00 uur.
Weersomstandigheden ter plaatse: 10 graden Celsius, ochtendnevel, fris, later zon, matige zuidoosten wind.

Een mooie rol was weer weggelegd voor de Promotie Commissie (PC) om acte de présence te geven in Hoek van Holland. Inmiddels zo'n beetje een traditie, want de uitnodigende partij BAV stelt het bijzonder op prijs dat 't Wort Wat! een brouwdemo verzorgt. Het jaarlijks bezoek, nou niet direct in onze promotieregio, is altijd weer een zeer hartelijk en warm weerzien. Er wordt altijd prima voor ons gezorgd en het ontbreekt ons nooit aan iets.

Hoek van Holland ruilbeurs 2Alleen al onze set komt opvallend voor elke lens. Dat kan ook niet anders, want het decor is  prominent waardoor we als TWW-ers een prima visitekaartje afgeven.

BAV, opgericht op 24 september 1983, is een groep bier-enthousiastelingen, die een vereniging op touw hebben gezet. In eerste instantie voor verzamelaars van brouwerij-artikelen, maar in de loop der jaren is gebleken dat BAV een gat in de markt is voor iedereen die het product bier een warm hart toedraagt. Niet alleen verzamelaars dus, maar ook bierconsumenten, slijters, caféhouders, brouwerijen enzovoort, hebben in BAV de vereniging gevonden, die hun dat biedt wat zij van een biervereniging mogen verwachten: alle mogelijke onafhankelijke informatie op het gebied van bier. 

Het recept was met ongekende precisie samengesteld. Dat is Jan Wurpel altijd toevertrouwd.

De grondstoffen bestonden uit pale mout, amber mout, crystal mout, tarwe mout.

Additieven Iers mos en zoethout.

Hopsoorten East Kent Golding en Fuggles in Jan zijn brouwsel.

Hopsoorten Hallertau Perle, Styrian Golding en Czech Saaz in Christopher's brouwsel.

Hoek van Holland ruilbeurs 3Hierin weken we van elkaar af en dat tekende het experiment maar dat was eigenlijk wel zo leuk. Qua hoeveelheid was het een 2:1 verhouding, resp. 40 en 20 liter.

We zijn met 2 brouwsets aan de slag gegaan en weldra kon iedere bezoeker zien en ruiken wat ambachtelijk brouwen behelst. De luchtstroom voerden de geurige aroma's vanuit de hal naar de zaal omdat onze opstelling bij de ingang van de zaal was. Dat schiep een extra dimensie voor de ruilhandelaren en zorgde letterlijk voor leven in de brouwerij.

Het brouwen op dergelijke locaties vergt altijd wel de nodige improvisatie maar eigenlijk verliep het proces wel soepel. Er is ruimte voor een praatje voor de mensen die langs komen. En Aad v/d Hoeven, de commentator van de Hoekse Ruilbeurs, kwam ook regelmatig langs om via de (draadloze) microfoon verslag te doen voor de mensen in de zaal.

We konden gebruik maken van de grote keuken om aan het einde van de kooktijd het brouwsel terug te koelen.

Van beiden brouwsels liepen de puntwaarden enigszins uiteen.

In mijn geval (Christopher) kwam het begin soortelijk gewicht uit op 1075 punten wat eigenlijk 1090 hoorde te zijn. Van 25 liter wort bleef circa 16 liter over. Een behoorlijke verdamping dus. De hoofdvergisting verliep heftig en was al na 2 dagen over het hoogtepunt heen.

Het eind SG bij bottelen zou 1020 moeten zijn. In werkelijkheid was dat 1025/1024. Dat viel  op zich wel matig mee. Bij het op de fles gaan bleef er 14,4 liter over van 7,4 % volume alcohol.

De voorraad is zekergesteld en ligt nu in alle rust in de kruipruimte bij mijn brouwmaat Silvio Mesman.

Van Jan weet ik het eerlijk gezegd zo gauw niet meer. Behalve dat bij hem de hoofdvergisting ook in een razend tempo verliep en hij in het alcoholvolume aanzienlijk hoger is geëindigd.

We hebben het naar ons zin gehad. Na afloop hebben we met de organisatie van de Hoekse Bierartikelen ruilbeurs ons nog wat goeds laten smaken en gezellig nagepraat. Daarna hebben we de terugreis aanvaard. De dag was om.

Terug naar overzicht