Terug naar overzicht

Bier beluchten(1)

tww juni 1996
Door: Jan Driessen

Ervaringen van een begonnen brouwer

Zoals ieder beginnende of begonnen brouwer wel herkent ga je op een zeker moment handigheid krijgen in het maischproces. Dan is het ogenblik aangekomen om een stap verder te gaan. Ik heb inmiddels, na de cursus van onze grote leermeester Theo vande Voorde, totaal acht bieren gebrouwen en dit met wisselend succes. Een van mijn problemen was het niet voldoende uitgisten van het bier. Mijn eind-SG kwam niet in de buurt van de normale, voor dat bier gebruikelijke eind-SG. Tijdens een redactievergadering kreeg ik de tip: 'dan moetje beluchten'.

Na mijn verhuizing eind vorig jaar heb ik in april weer de brouw spullen uit de kast gehaald en ben met het oog op de komende zomer het witbier gaan brouwen dat op een van de eerdere clubavonden te koop was. Vooraf eerst naar de dierenzaak voor een slangetje en een bruissteentje.. Het aquariumpompje had ik nog vanuit mijn andere hobby. Na het koelen van de wort en het toevoegen van de gist heb ik mijn brouwsel in de kast gezet en het gesteriliseerde slangetje en bruis steent je in de wort gelegd. Pomp aangesloten en belucht. Na 48 uur beluchten kwamen er weer enige vragen van de cursus boven en begon ik te twijfelen: 'Hoe lang moet ik eigenlijk beluchten?'. Zonder hierop een antwoord te krijgen heb ik het pompje uit het bier gehaald en ben met beluchten gestopt. Resultaat: In drie dagen SG van 1053 terug naar 1009.

Tijdens de club avond van april heb ik een aantal experts naar hun mening gevraagd. Na een harde lach kreeg ik het antwoord: 'Men belucht de eerste dag 2 maal 30 minuten en bij een zwaar beslag de volgende dag nog eens herhalen. U begrijpt de hilariteit toen ik vertelde dat ik 48 uur achtereenvolgend had belucht.

Waarom beluchten we dan? Beluchting is bedoeld om de gisting op gang te brengen. door lucht toe te voegen vermenigvuldigen de cellen zich sneller en komt de hoofdgisting snel op gang. Zolang er echter nog lucht in de wort aanwezig is wordt er alleen gist aangemaakt en geen alcohol. Ik had dus een prima laag alcoholhoudend bier gemaakt met een voortreffelijke dikke sneeuwwitte gistlaag. Uiteraard heb ik het bier toch gebotteld en het op onze redaktieavond van 4 juli jl. ter keuring voorgelegd. Het resultaat is als volgt:

'Het is een bier van circa 2% alcohol. De smaak is vlak, licht fruitig met een appelluchtje. Ondanks alle beluchting zat er geen infectie in. Het bier was goed helder en had een goede schuimkraag. Uiteraard was het erg droog en smaakte het iets naar witte wijn. Ondanks alles was het zeker niet vies.

Ik hoop dat jullie van mijn' ervaring' iets geleerd hebben en heb ik iemand wellicht een alternatief geboden voor een Lingens Blond.

Jan Driessen

Terug naar overzicht