Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww oktober 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Als ik dit schrijf is het twee dagen na de clubavond en zit ik nog een beetje na de duizelen van de presentatie over 'De alcoholische biervergisting'. Dat het een pittig verhaal zou worden hadden we van tevoren wel ingeschat, maar tegen zó'n zware dosis brouwtechnologie zijn maar weinig amateurbrouwers bestand. Persoonlijk ben ik zo'n beetje halverwege omgeschakeld van 'proberen alles te begrijpen' naar 'vertalen naar de praktijk'. Zo heb ik me plechtig voorgenomen om tijdens en na de vergisting de pH te gaan meten om meer informatie te krijgen over het verloop van de vergisting.

Jan-Willem den Hartog zal zijn presentatie ter beschikking stellen, zodat we (stukken daarvan) kunnen publiceren in het clubblad en/of op de website. Dan kan iedereen de gedetailleerde grafieken en teksten nog eens rustig bestuderen. Misschien is het een idee om uit de presentatie een soort 'Fermentation 101' samen te stellen met praktische aanwijzingen voor het meten en beïnvloeden van de vergisting.

Jan-Willem, je hebt ons weer eens laten zien hoe veel we nog moeten leren over de kunst van het bierbrouwen. Dank daarvoor, het ga je goed in het Limburgse, en we komen zeker een keer langs voor een excursie!

Polderbok perikelen
Er rust geen zegen op onze Polderbok. Eind september belde Fer Kok (brouwmeester van De Prael) met de mededeling dat hij een fles Polderbok 2006 opengetrokken had en niet content was met de smaak. Het ziet er naar uit dat de Polderbok verzuurd is, en met een pH van 3,95 zijn de vooruitzichten niet gunstig. Begin oktober gaan we een proefsessie doen bij De Prael om de schade met eigen smaakpapillen te aanschouwen. Dan zijn - als het goed is - ook de laboratorium-uitslagen binnen van de testen die De Prael heeft laten doen. In dezelfde periode (begin juli) zijn bij hen namelijk nog twee andere bieren mislukt, dus ze zijn zelf ook dringend op zoek naar een verklaring. Op de clubavond van oktober hopen we uitsluitsel te kunnen bieden. Dan zal er in ieder geval een bokbier op tap zijn: hetzij een Polderbok met smaakafwijking, of anders een overheerlijke Slobberbok van brouwerij Klein Duimpje (of misschien wel allebei).

Nieuw leiding Media-commissie
De Media-commissie heeft in september haar eerste reguliere vergadering gehouden. Na de introductie van de nieuwe website en de nieuwe manier om het clubblad te produceren (artikelen eerst on-line, dan exporteren naar Word) zijn we in iets rustiger vaarwater terecht gekomen. We zullen vier keer per jaar bijeen te komen om (vooral) content-zaken te bespreken, dus de kopij-vergaring, rubrieken, etc.

Eén van de items die we besproken hebben is de (on-)zichtbaarheid van commissies in het clubblad. We vinden dat elke commissie geregeld de stand van zaken zou moeten melden in het clubblad en willen daar (samen met het bestuur) voor gaan zorgen.

Frank van Tol heeft het voorzitterschap van de commissie op zich genomen. In principe is dat voor een jaar, waarna Titus Rinia en daarna Rob Hagen het van hem overnemen.

Komende clubavond
Zoals al gemeld: komende clubavond aandacht voor de perikelen rondom de Polderbok. Bovendien een update van de Moutmolen-commissie over hun vorderingen. Tenslotte natuurlijk napraten over de excursie naar Düsseldorf en Krefeld van een week daarvoor.

Vergeet vooral niet om je bieren in te leveren voor het tweede deel van het Clubkampioenschap, want dat kan niet meer in november (op de avond zelf). Het inschrijfformulier vind je in het clubblad van september.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht