Terug naar overzicht

Een (brouw)dag uit het leven van...

tww oktober 2006
Door: Titus Rinia
Hierbij het recept van een Tripel gebrouwen op 18 september 2005.

Giststarter:

Zaterdagavond in 1 liter Erlenmeyer Nottingham Danstar korrelgist rehydrateren in 100ml water. Daarna 20%ige suikerwater oplossing van 100ml toegevoegd. Zaakie flink schudden en afsluiten met waterslot. Volgende ochtend regelmatig schudden tijdens het brouwen.

Brouwdag:

Weer: 's ochtends stralend blauw maar fris. Veel zon en zeer aangename temp van rond de 20 °C

Zaterdag

's Middags rond vijven hebben we bij Rob thuis geschroot:

7800 gram Pilsmout
geen 1000 gram Spelt maar 460 gram Spelt (er was niet meer)
geen 400 gram Tarwemout maar 960 gram Tarwemout (om het oertarwe aan te vullen)
Dit alles past net in een emmer van 15L. Deksel er op klaar. We hebben heel mooi geschroot.

Zondagochtend:

Rob komt bij mij thuis brouwen. We brouwen samen voor het eerst bij mij achter huis. Rob brouwt een blond bier.

Ik stort 26L heet water uit de kraan in pan en regel dit in op 48°C. Mout erbij, roeren, temp controleren (45°C) en 15 minuten rusten.

Maisch schema:

Temperatuur (°C)

45

52

68

72

78

Tijd (minuten)

15

0

60

0

1

Ik verwarm langzaam naar 64, Dit duurt zeker een half uur. Dan ben ik het roeren zat en ga versneld naar 68°C. Na dik een uur snel door naar 78°C. We doen geen jodium test. We gaan er van uit dat dit wel OK is.

Filtratie:

Filtreren gaat prima. Spoelen totaal met 16 water van circa 80°C. pH van spoel water is rond de 5. We kunnen niet precies meten met de pH meter want de batterijen zijn op. Deze hebben we niet op voorraad. De kraan staat behoorlijk open zodat het spoelen behoorlijk snel gaat. Eigelijk te snel zal blijken want het allerlaatste spoelwater vang ik op en na het brouwen (en dus afkoelen van de wort) meet ik de SG en deze is 1040! Veel te hoog dus. Afijn, niks aan te doen. Hier leren we van. Volgende keer gewoon langzaam spoelen.

Koken: (75 minuten)

Tijdens filtreren al de vlam onder de pan en ik voeg direct de 52g. Northern Brew hop 5,7% pellets toe. Na 15 minuten koken 18 gram Lublin hop 4,5 % pellets toevoegen. Na 60 minuten koken 14 gram Lublin hop 4,5 % pellets toevoegen. Daarna is m'n gas op en Hans (de buurman van de overkant) die inmiddels al enige tijd mee kijkt verwisseld mijn gasfles. Tussen de bedrijven door maak ik nog broodjes en soep en vlieg ik naar Theo toe om de Kardemon en Koriander op te halen. Nadat de vlam er weer inzit maal ik in een mortel 6 gram Koriander en 3 pitjes Kardemon. Dit dan direct toevoegen en het pruttelt nog 10 minuutjes mee. In m'n eerste Duvel zaten 12 Kardemon pitjes (volgens mijn documentatie) en 7 gram Koriander. Dit hebben we maar enigszins aangepast. Zeker die 12 pitjes is wel aan de hoge kant.

Eindfiltratie:

Na koken van de wort deze minimaal 5 minuten laten staan. De meeste eiwitten en hop zakken dan en zodoende gaat filtreren zeer spoedig door dubbel kaasdoek. Met een maatbeker van een liter schep ik telkens de hete wort van bovenaf en breng dit over de dubbele kasdoek doe geklemd zit tussen twee emmers waaruit de boem is weggesneden. Vervolgens snel koelen tot 22°C. Daarbij realiseer ik mij dat ik de 1kg witte suiker tijdens het koken ben vergeten toe te voegen. GVD. Ik neem geen risico en besluit het niet toe te voegen als ik het SG meet = 1074. Ik vind dit wel mooi. Als de Nottingham z'n best doet zal het eind SG flink zakken en haal ik makkelijk de 7,5 - 8% vol Alcohol. Ik voeg beide gisten toe en sla nog es lucht door de wort met de grote garde van Rob. Boel afsluiten, waterslot erop en in de gistkast. Ik wil niet bij een te hoge temp vergisten dus ik stel de temperatuur in op 18 graden. Begin van de avond is het waterslot al actief. Gaat goed dus.

Gisting:

18-09-2005: Begin SG is 1074

overstromingMaandagmiddag is de bom gebarsten. De Nottingham gist bruist de pan uit. Ik heb maar een foto gemaakt...

Shit man, zeker twee a drie liter bier verdwenen. 's Avonds de boel schoongemaakt. Hij pruttelt de dagen daarna zachtjes door maar donderdag zit er nauwelijks nog leven in. Deze week loop ik een griepvirus tegen het lijf en met name de woensdag en donderdag lig ik voor pampus. Vrijdag heb ik geen zin om het sg te meten maar ik ben er van overtuigd dat ie overgeheveld kan worden.

HopoogstDe vrijdag heb ik wel samen met Erik (zoon van zes) hop uit m'n tuin geplukt. De hop is Tettnang aroma hop en heb ik vorig jaar tijdens onze vakantie in zuid Duitsland gekocht bij het hopmuseum in Tettnang. De plant zit tsjok vol met hopbloemen. Geweldig. We laten de hop drogen 1,5 uur in de oven bij 50°C en daarna verder op zolder. Het hevelen doe ik pas op de zondag de 25-09-2005: Mijn ouders en schoonmoeder zijn op bezoek en tussen de bedrijven door ben ik bezig met het hevelen. Pa helpt mee. We meten de SG : 1016. Prachtig toch? De hopoogst is inmiddels gedroogd en nadat we het bier hebben overgeheveld in de mandfles wordt 20 gram hop toegevoegd. De rest is in vriezer gegaan. Zondag middag hebben we weer nieuw hop geplukt. Theo heeft ook een plastic tas half vol gekregen. Rob zal ook wel willen hebben. Esmee moet maar es komen plukken......... Hieronder nog twee plaatjes ter impressie. Je ziet hier de dry hopping en Erik samen met z'n opa hop plukken. Ook de smaakttest is uitgevoerd . Was wel redelijk bitter maar de smaak was prima vond ik zelf. De glaasjes waren zeer snel leeg. Dat zegt genoeg.

De mandfles staat nu in de koelkast bij circa 5 graden en af en toe komt er nog een luchtbel uit het waterslot. Voorlopig kan ie drie weken staan. Ben benieuwd wanneer de hopbellen zullen zakken. Wat mij betreft niet want zo drijvend is denk ik gemakkelijker om te hevelen.

DryhoppingIk weet de datum niet meer precies naar het zal rond de 15 oktober 2005 zijn geweest dat ik ben gaan bottelen. Het eind SG is 1015-1016. Mooie waarde vind ik. Meeste hop drijft nog bovenop in de mandfles maar een deel is ook gezakt. Na lagering periode van drie weken bier dus overhevelen in steriele pan. Suikeroplossing gekookt (7-8 gram per liter bier) en afgekoeld en door het bier roeren. Ik zorg er wel voor dat nog wat gist mee geheveld wordt om de koolzuur op te bouwen. Smaak is in ieder geval niet slechte.

Eindoordeel:

Na een week (22 oktober)valt het koolzuurgehalte nog tegen en na drie weken bij KT staan is het bier al goed op dronk. Koolzuurgehalte mag nog wel iets hoger worden. Degenen die ‘m proeven (mijn gasten) vinden het een lekker bier. Volgens mij kan de koriander wel iets minder en ook de kardemon is teveel. Ik hoop dat ie in de loop der tijd beter wordt...........

Tijdens de Media commissie vergadering op 19 september 2006 wordt er een T tje opgetrokken. JW proeft een paardendeken. Ik ben van mening dat ie de kardemon proeft. Mocht je dit niet onaardig biertje willen brouwen, zeker de helft aan Kardemon gebruiken, of beter laat maar helemaal achterwege en doe maar een paar sinaasappelschilletjes voor de frisheid.

Terug naar overzicht