Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2006

tww augustus 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Wat een enthousiaste reacties hebben we mogen ontvangen over onze nieuwe website! Niet alleen tijdens de laatste clubavond (toen de nieuwe website gepresenteerd werd), maar ook in de dagen erna hebben jullie laten blijken deze vernieuwingsslag zeer te waarderen. Zelfs van buiten de vereniging hebben we al lovende reacties mogen ontvangen.

Het was eerlijk gezegd wel een hele operatie (de eerste plannen ontstonden al tenminste twee jaar geleden) en de Media-commissie heeft er veel energie in gestoken, waarvoor mijn grote dank. Een extra applausje is op zijn plaats voor Ernst de Moor, die een enorme kluit werk heeft gehad aan het inrichten en aanpassen van de benodigde CMS-software, en ook nog een flitsende presentatie in elkaar wist te zetten voor de clubavond!

De komende periode doen we het iets rustiger aan en richten we ons vooral op het toevoegen van nieuwe content: artikelen, nieuwsberichten, recepten, etc. Gaandeweg zullen we ook nog wat uitbreidingen en verbeteringen doorvoeren en aan jullie melden. Mogelijk dat we na een paar maanden jullie via een enquête zullen vragen wat jullie - in detail - van de website vinden en welke uitbreidingen en verbeteringen nog meer gewenst zijn.

Onregelmatigheden ONK
Vorige keer moest ik helaas melden dat een aantal dingen niet goed was verlopen bij het ONK. Sommige vallen onder de noemer 'ongemakken' maar zaken als het niet of niet correct toekennen van prijzen is toch wat ernstiger. Inmiddels heeft Jan Wurpel (voorzitter LABO) aan Gambrinus op opheldering gevraagd, met name om de organisatie in de toekomst te verbeteren. Via het LABO worden de ONK-plannen en -ervaringen doorgegeven aan de volgende vereniging die dit evenement organiseert. Ook voor ons is dat van groot belang, want zoals je weet is 't Wort Wat in 2008 weer aan de beurt om het ONK te organiseren.

Bierbrouwen in de zomer
De één zweert bij een brouwpauze in de zomermaanden, de ander trekt zich niks aan van de hogere temperaturen. Ik had wilde nog vóór de vakantie een bokbier brouwen en wel een ondergister! Het brouwen zelf leverde geen problemen op, en om de vergistingstemperatuur te controleren gebruik ik (ook voor bovengisters) een koelkast om m'n vergistingsvat in te zetten. De temperatuur stuur ik dan met een ETC, hetzelfde kastje als ik gebruik voor m'n Brewzilla 2.1.

Maar... hoe koel je je wort naar 8 graden Celcius als het water uit de kraan op die dag 17 graden is?! Na enig denkwerk heb ik de Brewzilla als koelmachine ingezet: koud water met grote blokken ijs in de maischketel en dan rondpompen door een dompelkoeler in het vergistingsvat. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk heb ik de 8 graden gehaald. Volgende keer (tip van Jan-Willem den Hartog) zorg ik dat m'n wort een wat hoger SG heeft dan gewenst, zodat ik de ijsblokken er rechtstreeks in kan gooien om te 'verdunnen'. Ik ben benieuwd hoe dit bokje gaat smaken!

Komende clubavond
Degenen die het ONK hebben bezocht konden daar een interessante (en amusante!) demonstratie zien van het hervullen van Heineken BeerTender-vaatjes. Dat blijkt eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Inmiddels is de PerfectDraft aan z'n opmars begonnen en gelukkig hebben we onze clubgenoot Jan Kraan bereid gevonden om te demonstreren hoe je de vaatjes van dit systeem kunt hervullen. Overigens: voor wie niet kan kiezen is er de Wunderbar Cooler (http://www.wunderbarcooler.nl/) die geschikt is voor beide soorten vaatjes, en ook nog voor de 5-liter tapvaatjes die al langer bestonden.

Daarnaast wordt iedereen van harte uitgenodigd om zijn zelfgebouwde brouw-attributen mee te nemen. Iets slims, leuks, handigs in elkaar gezet voor het brouwen, vergisten of bottelen? Neem mee, en voorzie je clubgenoten van nieuwe inspiratie!


Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht