Terug naar overzicht

National Homebrewers Conference 2006

tww augustus 2006
Door: Nico Mes

National Homebrewers Conference 2006 

De National Homebrewers Conference is een evenement dat jaarlijks in Amerika wordt gehouden, steeds in een andere stad. Dit jaar was het de beurt aan Orlando. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de American Homebrewers Association (AHA) en werd gehouden op 22 – 2 juni. Er waren ruim 800 deelnemers.

AHA

Poster NHC

De AHA is bij ons vooral bekend door hun verenigingsblad Zymurgy. Zij organiseren ook de National Homebrew Day waaraan ’t Wort Wat! dit jaar ook heeft deelgenomen. De AHA heeft ruim 11.000 leden. De AHA is een afdeling van de Brewers Association waarvan ook de “craftbreweries” deel uitmaken. Commerciële brouwerijen en de amateurbrouwers zijn dus in 1 organisatie verenigd. Wat precies onder craftbrewery wordt verstaan is me niet precies duidelijk: aan de ene kant de kleine brouwerijen, maar ook een aantal onafhankelijke grotere brouwerijen. De oprichter van de AHA, Charlie Papazian, is president van de Brewers Association. Er is dus een nauwe band tussen de brouwers en amateurbrouwers. Dit komt ook tot uiting door sponsering van onderdelen van de bijeenkomst door brouwerijen. 

Programma van de conferentie

’s Woensdags kon je je al inschrijven en was er een pre-conferentie programma, dat bestond o.a. uit pubbezoek. De eerste pub die werd bezocht was in feite een bezoek aan de brouwerij Orlando Brewing. Dit is een brouwerij gevestigd in een grote loods, waarin ook een café aanwezig is. Men brouwt 5 verschillende bieren. Opvallend was dat in tegenstelling met andere Amerikaanse bieren er niet te veel hop werd gebruikt. Men verhit er met stoom. Vrijwel alle bieren worden uitsluitend op fust afgeleverd. Een enkele keer word er gebotteld. Men houdt de receptuur eenvoudig. Volgens de brouwer proeft men toch dat er 4 verschillende hopsoorten en 5 verschillende mouten zijn gebruikt. De bieren waren goed. Daarna werden nog drie verschillende pubs bezocht, het waren een soort eetcafé's. Al met al een goede manier om al kennis te maken met een aantal thuisbrouwers.

Het eigenlijke programma begon donderdag. Het hoofdbestanddeel bestond uit 20 lezingen van een uur. Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde zoals hop, gisten, temperatuur, gemberbier, whisky. Bij een aantal lezingen konden keurmeesters van het Beer Judge Certification Program (BJCP) punten vergaren voor hun nascholing. Er werd door de BJCP ook een lezing gehouden waarin werd uitgelegd hoe de keurmeesters keuren. Aan de hand van vrijwel alle lezingen werd bier geschonken. Ook tijdens de pauzes werd door verschillende verenigingen bier geschonken.

Donderdag avond werd door een aantal brouwerijen een bieravond gehouden aan rand van één van de buitenzwembaden van het hotel. De volgende avond werd een vergelijkbare avond door een aantal brouwclubs gehouden. Vrijdag was  het grote galadiner waarbij de prijsuitreiking van de National Homebrew Competition (NHC) plaatsvond.

National Homebrew Competition

Jaarlijks wordt door AHA  de NHC gehouden, zoiets als bij ons het ONK. Er zijn hierbij twee ronden. In de voorronde wordt op 10 verschillende plaatsen in het land de bieren (Dit jaar 4548 bieren) gekeurd. Per plaats gaan de 3 hoogst geklasseerde van elke klasse (29) door naar de tweede ronde. De tweede ronde bieren (639) worden gekeurd tijdens de National Homebrewers Conference door keurmeesters van de BJCP. Tijdens het galadiner worden 96 prijzen uitgereikt: 3 per klasse, daarnaast voor degenen met de meeste punten behaald tijdens de tweede ronde, voor de club met de meeste punten en voor de bieren met de meeste punten 

Het galadiner was tevens de afsluiting van de bijeenkomst. Daarna heb ik de rest van Florida verkend, maar nu met minder bier...

Terug naar overzicht