Terug naar overzicht

Wat weten jullie over laurier en wat over Viennamout?

Door: Theo van de Voorde

Theo's vraagbaak aflevering 4



Hoewel het de laatste tijd wat rustig is geweest op het vragen front, druppelen er nu weer wat vragen binnen. De eerste vraag gaat over het gebruik van laurier.

Eindelijk een homepage gevonden die iets meld over het brouwen met laurier. Als laurierteler zoek ik al jaren info hieromtrent, ergens had ik vernomen dat vroeger de lauriertelers blaadjes verkochten voor het bier. Maar meer info hieromtrent kon ik niet vinden. Uiteraard ben ik dan ook verheugd iets te vinden. Hebben jullie eventueel hier meer info van? Hebben jullie weet van bieren die momenteel nog gebrouwen worden met laurier?
Bij voorbaat dank voor jullie reactie.
Met vriendelijke groeten,
Geert Devriese.

Ik wist dat Erik Deelissen en Jan Wurpel samen een laurierporter hadden gebrouwen, dus ik stuurde de vraag door naar hen, wat een informatief antwoord opleverde:

In antwoord op de vraag over het gebruik van laurier in bier hierbij onze ervaringen: Laurier werd in de middeleeuwen soms gebruikt als onderdeel in gruit mengsels. Gruit werd vroeger gebruikt in plaats van hop. Jan Wurpel en ik hebben als een experiment een Porter gebrouwen met behulp van laurierbladeren. Voor +/- 110 liter bier gebruikte wij 4 gram laurier, dit bleek nog te veel te zijn alhoewel het bier met de ouderdom steeds beter gaat smaken. Maar doseer voorzichtig. Hopende jullie hiermee geholpen te hebben.
Erik Deelissen.

Van Lidewij Jansen van Galen kreeg ik de volgende vraag binnen over Viennamout:

Stephan, mijn collega en brouwmaat wil graag weten wat Vienna mout is en wat je ermee kunt doen.

Op deze vraag kon ik gelukkig wel zelf een antwoord geven:

Over Viennamout weet ik het volgende: De benamingen van de verschillende moutsoorten verschillen per mouterij. Daardoor ontstaat er vaak verwarring bij de (amateur)brouwers. Maar Vienna mout of iets wat er op lijkt wordt voor zover ik weet niet door de Belgische en/of Nederlandse mouterijen gemaakt. Wel door de Duitse mouterijen. Vooral vroeger werd het veel gebruikt om type bier te maken dat inmiddels verdwenen is: Weens of Vienna bier.
Tegenwoordig wordt het echter nog steeds gemaakt en nu gebruikt men het om het bier een mooi gouden kleur en een meer volmondige smaak te geven. Ik heb het (25 kg) een keer van Erik van Dordrecht gekocht die het had gehaald bij mouterij Weijermann in Bamberg en ik moet zeggen het ruikt heerlijk! Ik heb het uiteindelijk gebruikt in het Polderbok van vorig jaar! De kleur ligt tussen de 5 en de 8 EBC en je mag het tot 100% van de storting gebruiken.
Er stond destijds in Proost een heel interessant artikel in Proost, Jaargang 1 nr 5 sep/okt 1994 van de hand van Jacques Bertens over de verschillende moutsoorten die er zijn en hoe men ze maakt. In nr. 6 van deze jaargang gaat hij in op de moutsoorten welke voor de verschillende biersoorten gebruikt moeten worden.

Theo van de Voorde

Terug naar overzicht