Terug naar overzicht

Gist wassen voor de thuisbrouwer

tww november 2006
Door: Theo van de Voorde

Gist wassen voor de thuisbrouwer



Voor mensen die regelmatig brouwen kan het vanwege kostenbesparing zinvol zijn om meerdere brouwsels na elkaar met dezelfde gist te vergisten. Wanneer de tijd tussen twee opeenvolgende brouwsels niet al te groot is, en ik denk dan aan maximaal 2 tot 3 weken, kun je heel goed de gist uit het vorige brouwsel gebruiken. Wel zul je die gist aan een bepaalde behandeling moeten onderwerpen wil je een maximaal resultaat behalen. Het onderstaande artikeltje gaat hierover en heb ik van de home page van Wyeast Labs gehaald.

Theo van de Voorde

Doel:

Gist terugwinnen uit een vorig brouwsel om meteen te gebruiken of om te bewaren voor een volgend brouwsel.

Materiaal:

  • Een gistvat wat zojuist geleegd is met een laag gist erin.
  • Drie gesteriliseerde wekpotten van 2 liter met deksel (het gaat ook goed met gesteriliseerde PET flessen van bijv. Cola samen met een gesteriliseerde trechter) en tot de helft gevuld met gekookt en afgekoeld water wat daarna in de koelkast afgekoeld is tot zo’n 8 graden.

Werkwijze:

  1. Steriliseer de opening van de gistingsfles. (Dit is de letterlijke vertaling. Hieruit maak ik op dat men de gist neemt uit de gistingsfles. Dit lijkt mij niet zo goed, deze gist is van veel mindere kwaliteit dan die welke in de gistingsemmer achterblijft na het overhevelen in de gistingsfles. Ik zou dus de gist nemen die in de emmer achterblijft en in dat geval is het raadzaam de emmer aan de binnen zijde voorzichtig te ontdoen van de hopharsen en gistresten met bijv. een stuk keuken papier, gevolgd door het afnemen van de wanden met een in sulfietwater gedrenkt stuk keukenpapier)
  2. Giet het water uit een van de wekpotten/flessen in de emmer en doe de deksel erop. Schud de emmer voorzichtig met een draaiende beweging om de gist, de hopharsen en de drab van elkaar te scheiden.
  3. Giet de inhoud van de emmer terug in de lege wekpot/fles en doe de deksel erop.
  4. Schud de wekpot/fles om de verschillende bestanddelen van elkaar te scheiden. Doe dit nog een paar keer totdat je duidelijk een scheiding kunt zien.
  5. Terwijl de levende gist in oplossing blijft giet je dit deel af in de tweede wekpot/fles waarbij je erop moet letten zoveel mogelijk hopresten en drab (= dode gistcellen) achter te laten.
  6. Schud de tweede wekpot/fles opnieuw om zoveel mogelijk de gist van de overige bestanddelen te scheiden. Laat de inhoud tot rust komen en giet het overtollige water aan de bovenkant af.
  7. Giet het gedeelte met de gist, welke in oplossing is boven de overige deeltjes, af in de derde wekpot/fles. Bewaar dit gedurende maximaal 1 maand in de koelkast. Giet het water eraf en voeg er gekookte en afgekoelde wort of moutextractoplossing aan toe, twee dagen voordat je gaat brouwen of voeg het meteen toe aan je nieuwe brouwsel.


Opmerkingen van de vertaler:
Wanneer je vaak brouwt en er helemaal zeker van wilt zijn dat de bewaarde gist vrij van bacteriën is, voeg dan ongeveer anderhalf uur (maar nooit meer dan twee uur) voordat je de gist aan de wort toevoegt zoveel fosforzuur aan het water/gistmengsel toe, dat de pH 2,2 wordt. Goed schudden en dan laten staan. Hierdoor worden alle bacteriën en zwakke gistcellen gedood. Giet na deze tijd het water eraf voeg de gist toe aan de wort. Dit gaat echter alleen op als de gist niet ouder is dan ongeveer een week. Dit is de methode die door veel kleine brouwerijen wordt toegepast en ook wordt aanbevolen door Wyeast Labs. Succes verzekerd.

Theo

Terug naar overzicht