Terug naar overzicht

Clubavond april 2006

tww mei 2006
Door: Nico Mes

Clubavond 28 april 2006

Zoals altijd begon de clubavond met het afhalen van de spullen bij de inkoopcommissie. Onze zeer gewaardeerde voorzitter had deze avond de leiding. De bieren voor het ONK van 27 mei in Almere konden nog worden ingeleverd. Verder was er de mogelijkheid om te lamineren, hiervoor was jammer genoeg minimale belangstelling.

Bier van de maand was Josef Sedlmayer, een märzen gebrouwen door Jan-Willem den Hartog. Josef Sedlmayer heeft de märzen voor het eerst gebrouwen. Jan-Willem gaf in een zeer uitgebreide toelichting op het brouwen van het bier. Het brouwschema en de diverse berekeningen kwamen aan de orde.

Hierna kwam een nieuw item in de clubavond aan de orde: proefnotities van het bier van de maand. André van der Zee leidde dit onderwerp. Geur en smaak van het bier kwamen aan de orde. Een aanwinst dit onderwerp, moeten we erin houden bij de andere bieren van de maand.

Overigens, het bier van de maand was uitstekend, dingt volgens mij zeker mee naar de hoofdprijs.

Het volgende gedeelte van de avond was ook aan smaak gewijd: Smaak en smaakafwijkingen, een lezing gehouden door Arnoud Aten: ingegaan werd op het proeven van bier. Verder kwamen aan de orde: de invloed van gist, mout, hop, kruiden, infectie, ijzer, licht en oxidatie, aan te hand van 50 slides. Dit alles toegelicht door Arnoud en gepaard gaande met een levendige discussie.

Na de lezing was er de mogelijkheid om de verschillende geuren op te snuiven aan de hand van een twaalftal monsters, met bv. diacetyl, DMS, iso-amylacetaat. Hier bleek toch dat de gevoeligheid voor de stoffen, per stof en per persoon verschilde.

Smaken en geuren

Al met al een zeer informatieve avond met veel smaak.

Nico Mes

Terug naar overzicht