Terug naar overzicht

Hop, of wat anders?

tww september 1999

  Hop, of wat anders?


Onlangs heb ik (via Amazon.com) een boek in handen gekregen met de titel: "Sacred Herbal Healing Beers", van de hand van Stephen Harrod Buhner. Na lezing van dit boek ben ik wat anders tegen bierrecepten gaan aankijken.

De toevoeging van hop tijdens het koken is in ieder bierrecept standaard. Er is veel variatie in soort hop, hoeveelheid en kooktijd, maar aan het gebruik van hop als bitter- en smaakmaker, anti-desinfectans en hulp bij het uitvlokken van ongewenst eiwit wordt niet getornd.

Hop heeft evenwel ook effecten op de lichamelijke gesteldheid. Enkele van deze uitwerkingen kunnen als minder gewenst worden ervaren: hop is slaapverwekkend. Vanwege deze eigenschap kennen we de z.g. "hopkussens", een sloop gevuld met hopbloemen, toegepast bij mensen (vaak kinderen) met slaapproblemen. Hop werkt sterk urineafdrijvend (diuretisch). Dit effect kent iedere bierdrinker. Paar biertjes gehad en je blijft heen en weer lopen tussen feestzaal en toilet.

Hop heeft een sterke oestrogene werking. Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon. Toegediend aan mannen zorgt dit hormoon voor vrouwelijke lichaamskenmerken zoals: borstvorming, vetophoping in bepaalde plaatsen en last but not least een sterke afname in geslachtsdrift oftewel: impotentie. In Engeland noemt men dit effect: "brewers droop" (geen verdere uitleg nodig), veel voorkomend bij brouwers, hoptelers en barkeepers. De oestrogene werking is daarentegen voor vrouwen in de overgang weer positief. De negatieve verschijnselen (opvliegers, mentale instabiliteit, etc) in de menopauze zijn nl. een gevolg van de ineens sterk afgenomen oestrogeenproductie. Preparaten die deze verschijnselen moeten tegengaan bevatten vaak hopextract.

Interessant is ook te lezen dat de invoering van hop, in plaats van gruit (een mengsel van diverse, stimulerende, kruiden), een strijd opleverde tussen voor- en tegenstanders die ongeveer parallel liep met de reformatie. (katholiek en gruit versus protestant en hop). De auteur geeft diverse alternatieve kruidentoevoegingen die wel de positieve eigenschappen (smaak, bitterheid, houdbaarheid) maar niet de negatieve bevatten.

Na lezing van dit boek ga ik in ieder geval experimenteren met o.a. heidebloesem (smaak en bitterheid), alsem en hondsdraf (bitterheid), thee etc. Mijn echtgenote steunt mij van harte in deze experimenten (..)

Met hartelijke brouwgroet

Geert de Jong (Stichtse Heeren)

Terug naar overzicht