Clubavond: Reverse engineering van een commercieel bier
Vr. 27 juni 2025
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Tijdens deze clubavond duiken we diep in de wereld van receptontwikkeling. Het thema: ‘Ontleed een bier – van glas naar Brewfather’.

We nemen een commercieel verkrijgbaar bier onder de loep. Door goed te proeven, analyseren en bespreken, proberen we samen te ontrafelen wat er precies in het glas zit: moutprofiel, hopkeuzes, vergisting, eventuele toevoegingen en balans. Vervolgens vertalen we onze bevindingen naar een volledig recept in Brewfather, inclusief waterprofiel, maischstappen, gistkeuze en hopgiften.

Uniek aan deze avond is de aanwezigheid van de brouwer van het originele bier! Hij zal luisteren naar onze afwegingen,waar mogelijk vragen beantwoorden en aan het einde van de sessie een oordeel vellen over het door ons samengestelde recept:

  • Wat zit er goed?
  • Wat zouden we anders kunnen doen?
  • Hoe dicht zitten we bij het origineel?

Een leuke én leerzame avond waarin proefvermogen, technische kennis en creativiteit samenkomen. Of je nu zelf met Brewfather werkt of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe een bierrecept tot stand komt – deze sessie is voor iedereen boeiend.

 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.