Brouwdag, Dark Heavy Winter Ale
Za. 26 november 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Het bier dat we gaan brouwen op de brouwdag van zaterdag 26 november 2022 is afgeleid van een English Barley Wine. Het is wat de kleur betreft wel donkerder dan de stijl voor een English Barley Wine voorschrijft. 

Toch willen we graag de beschrijving van een English Barley Wine weergeven, zowel zoals die wordt beschreven door de Beer Judge Certification Program (BJCP) uit de USA als die vanhet Bier Keurmeesters Gilde (BKG) uit Nederland.

Je bent natuurlijk vrij in het zelf bepalen van de kleurintensiteit door nog wat met de Carafa Special mout type 1 te spelen. Die is nu in het recept voor een batch van 20 liter op 100 gram bepaald. Meer of minder zal de kleur veranderen naar donkerder of lichter. 200 gram Carafa Special mout type 1 levert een kleur op van 62 EBC, wat wel heel (te) donker is voor de stijl.

Het recept is in ‘Brewfather’ aangemaakt voor een installatie van ‘Grainfather G30’. Door de hoge storting van veel mouten is naar verhouding meer maischwater nodig dan standaard. Dit leidt ertoe dat het spoelwater wellicht minder is dan je gewend bent. Je kunt het recept ook opnieuw inladen in ‘Brewfather’, als je daarover beschikt. Eenmaal ingeladen kun je een andere brouwinstallatie kiezen, waarmee dan ook de verhouding maischwater – spoelwater zich zal aanpassen.

De links die je daarvoor kunt gebruiken zijn:

Dark Heavy Winter Ale met enkel leidingwater Lisserbroek: brewfather.app

Dark Heavy Winter Ale met behandeld leidingwater waaraan 33% Reversed Osmose Water is toegevoegd, alsook wat Calciumsulfaat (CaSO4); Brewfather.app

Op de brouwdag is zeker Calcium Sulfaat (CaSO4) nodig, ook bekend onder de naam ‘Gips’. Recepten zijn gebaseerd op toevoeging van Fosforzuur 80% om het maischwater en het spoelwater mee aan te zuren.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in het ‘voor leden’ menu.

17D. English Barley Wine (Engelse gerstewijn) volgens BJCP

Algemene indruk

Een sterk en rijk moutig bier met een aangename fruitige of hoppige diepte. Een winterse sipper met een volle, stevige body en verwarmende alcohol.

Aroma

Zeer rijk, sterk moutig, vaak met een karamelachtig aroma in donkere versies of een licht toffeekarakter in lichtere versies. Kan een rijk karakter hebben met tonen van brood, toast of toffee. Kan een matige tot sterke fruitigheid hebben, vaak met een karakter van donker of gedroogd fruit, vooral in donkere versies. Het hoparoma kan variëren van mild tot assertief en is typisch bloemig, aards, thee-achtig of marmelade-achtig. Alcohol kan laag tot matig zijn, maar is zacht en rond. De aromatische intensiteit neemt af met de leeftijd en kan een kwaliteit ontwikkelen zoals sherry, wijn of port.

Uiterlijk

Kleur variërend van gouden amber tot donkerbruin, vaak met robijnrode highlights en aanzienlijke kleurdiepte. Mag niet zwart of ondoorzichtig zijn. Lage tot matige gebroken witte kop. Kan een lage hoofdretentie hebben. Briljante helderheid, vooral bij het ouder worden, hoewel jongere versies een beetje waas kunnen hebben. Hoge alcohol en viscositeit kunnen zichtbaar zijn.

Smaak

Medium tot hoog rijke, moutige zoetheid, vaak complex en meerlagig, met brood-, biscuit- en karamelmoutaroma's (meer toffee-achtig in lichtere versies) en met een gemiddelde tot hoge fruitigheid (vaak met aspecten van donker of gedroogd fruit). Bij het ouder worden komen deze fruitige componenten meer naar voren, en donkere versies zullen een hoger niveau hebben dan lichtere. Het hoparoma, de smaak en de bitterheid kunnen enorm variëren. Lichte tot sterke hopsoorten met een Engels karakter (bloemig, aards, thee- of marmelade-achtig) komen veel voor. De bitterheid kan licht tot vrij sterk zijn en met de tijd vervagen, dus de balans kan moutig tot enigszins bitter zijn. Sterkere versies zullen een beetje alcoholisch karakter hebben. De afdronk en afdronk kunnen matig droog tot matig zoet zijn, vaak afhankelijk van de leeftijd.

Oudere versies kunnen complexe oxidatieve of wijnachtige smaken ontwikkelen op een merkbaar maar niet prominent niveau. Bleke versies lijken doorgaans bitterder, beter afgezwakt en meer vooruitstrevend dan donkere versies.

Mondgevoel

Vol en taai, met een fluweelzachte, weelderige textuur, afnemend met de leeftijd. Een zachte warmte van oude alcohol moet aanwezig zijn, maar mag niet verbranden. Carbonatatie kan laag tot matig zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Opmerkingen

De rijkste en sterkste van de moderne Engelse Ales. Hun karakter kan in de loop van de tijd aanzienlijk veranderen; zowel jonge als oude versies moeten worden gewaardeerd voor wat ze zijn. Het moutprofiel kan sterk variëren; niet alle voorbeelden zullen alle mogelijke smaken of aroma's hebben. Lichtere variëteiten hebben niet de karamel en rijkere moutsmaak, en ook niet de donkerdere gedroogde vruchten - verwacht geen smaken en aroma's die onmogelijk zijn van een bier van die kleur. Meestal geschreven als ‘Barley Wine’ in het VK en ‘Barleywine’ in de VS.

Geschiedenis

Een moderne afstammeling van de sterkste Burton Ales. Bass nr. 1 werd in 1872 voor het eerst een gerstewijn genoemd. Traditioneel een donkerder bier totdat Tennant (nu Whitbread) in 1951 voor het eerst Gold Label produceerde, een goudkleurige versie. De originele stijl die afgeleide variaties inspireerde in België, de Verenigde Staten en elders in de wereld.

Karakteristieke ingrediënten

Brits pale ale en kristalmouten. Beperkt gebruik van donkere mouten. Gebruikt vaak brouwsuikers. Engelse hop. Britse gist.

Stijlvergelijking

Minder hoppig en bitter, moutiger en fruitiger dan Amerikaanse Barleywine. Kan Old Ale overlappen aan de onderkant van het bereik, maar zonder zwaardere tekenen van leeftijd. Niet zo karamelachtig en vaak niet zo zoet als een Wee Heavy.

Vitale statistieken

Begin SG: 1.080 - 1.120

Eind SG: 1.018 – 1.030

Alcohol vol.: 8,0 – 12,0%

Kleur: SRM: 8 – 22 of 16 – 44 EBC

IBU's: 35 – 70

Commerciële voorbeelden

Burton Bridge Thomas Sykes Old Ale, Coniston No. 9 Barley Wine, Fuller's Golden Pride, Hogs Back A over T, J.W. Lee's Vintage Harvest Ale, Robinson's Old Tom

Tags

Zeer sterke, amberkleurige, bovengistende, Britse eilanden, traditionele stijl, sterke ale-familie, moutig

Barley Wine (klasse D) Algemene kenmerken, volgens het BKG

Een Barley Wine is een bovengistend (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8,0 tot 12,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties

Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door dryhopping), complexe, vaak kruidige geur.
Complex, met een rijke moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogd kersen, vijgen of pruimen.

Basissmaak

De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.

Smaak

De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid.

Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.

Body

De body is vol. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.

Nasmaak

De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.

Opmerkingen

De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten.

Technische kenmerken

Begin SG: 1080 – 1120

Schijnbare Vergisting Graad: 70 – 85%

Alcoholpercentage: 8,0 – 12,0 Vol%

Kleur: 40 – 100 EBC

Bitterheid: 35 – 80 EBU

Koolzuurgehalte 2,7 – 6,4 gr/ltr

Voorbeelden

Emelisse Barley Wine, De Prael Barleywine, Bommen & Granaten (De Molen), Tommy Double Barrel (Kompaan), Frontaal Barley Bird (Bird Brewery), Blauwe Bijl (De Leckere), Golden Pride (Fuller’s), Robinson’s Old Tom, Bigfoot Ale (Sierra Nevada), Maelstrøm (SNAB Bierbrouwers)
Nr. BJCP style (2015): 17D (GB), 22C (USA).