Wegens onvoldoende belangstelling gaat de brouwdag niet door, volgende Brouwdag is 26 november
Het te brouwen bier is een Weizenbok.
We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorde, in Lisserbroek op zaterdag 15 oktober. We gaan een Weizen Bock.
In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!
Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website in hetleden menu.
Algemene kenmerken Een Weizen(doppel)bock is van origine een ondergistend typisch Duits donker Weizenbier met 6 tot 8 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.
Geurassociaties Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.
Basissmaak De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).
Smaak De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.
Body De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.
Mondgevoel Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.
Nasmaak De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.
Opmerkingen Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.
Technische kenmerken Begin SG 1066 – 1080 SVG 70 – 77% Alcoholpercentage 6,0 – 8,0 Vol% Kleur 40 – 80 EBC Bitterheid 10 – 15 EBU Koolzuurgehalte 5,1 – 8,0 gr/ltr Voorbeelden Schneider TAP6 Unser Aventinus, Erdinger Pikantus, Michael Plank Dunkler Weizenbock Nr. BJCP style (2015): 10C
|