Brouwdag: Lentebok
Za. 20 november 2021
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

De volgende brouwdag komt er weer aan. Het wordt gestaag drukker en gezelliger. Dit keer een lentebock naar een beproeft recept van Gery Uijtenhaak (ook gebrouwen in het stadsbrouwhuis in Leiden).

Gery heeft mij onderstaande toelichting gestuurd:
Maiday Maiday Springbock. Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent. Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoost brood. Hop aroma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt. Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur. Aan een traditioneel (duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De mout samenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop “gemoderniseerd” door voor Amerikaanse hoppen te kiezen. 

Het recept is op basis van een recept dat ik voor het Stadsbrouwhuis in Leiden heb gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vingen op Untapped. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. 
Ingrediënten:
Pils mout zoetige moutsmaak, Vienna mout geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier. Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit karakter en de geur en smaak van brood. Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit.

Hop;  Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus. Als er naast de Europe nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal. Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing. Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.

W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist. S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70

Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wil gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. 

Je heb nog tot 3-11-2021 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen. 

De prijs voor op de brouwdag is € 0,60/liter en voor afhalen € 0,85/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.   Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (opsturen is helaas nog geen optie. Misschien als er ingrediënten over zijn)