Recept van de maand; Brown Porter Alle porters zijn toch bruin, werd er geroepen. Waarom dan vermelden dat deze ook bruin is? Tja. Ik vond het wel een leuke naam en de kleur is bruin dus er is niets gelogen aan de naam. Verder is de kleur van dit Porter recept van december, een beetje aan de onderkant van het biertype spectrum maar nog wel prima voor een porter. Dat alles doet overigens niets af aan de smaak. Want dit is een prima portertje.
Dit bier leent zich niet zo goed voor kruidenexperimenten want dat vind ik niet lekker en dus ga ik nu niemand op rare ideeën brengen. Wat wel erg goed kan is een beetje houtsnippers. Vooral de niet zo erg donkere types of één met een beetje whisky flavour.
Uiterste besteldatum is 10 december levering op de clubavond van 13 december
Recept voor december: This porter is brown. Beschrijving: Bier 6 uit de Brexit reeks.
Receptgegevens
batchgrootte:
|
10 l.
|
kooktijd:
|
90 min.
|
alcoholpercentage:
|
5.0 %
|
begin-SG:
|
1.051
|
eind-SG:
|
1.013
|
EBC (kleur):
|
86.0
|
EBU (bitterheid):
|
31.0
|
Brouwhuisefficiëntie:
|
75 %
|
Ingrediënten
ingrediënt
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
waarde
|
bijzonderheden
|
Palemout (7 EBC)
|
2000 gr
|
|
7 EBC
|
|
Cara Munichmout (120 EBC)
|
240 gr
|
|
120 EBC
|
|
Chocolade Tarwemout 900-1200EBC
|
110 gr
|
|
900 EBC
|
Leverancier: Weyerman
|
Maischwater
|
9.6 ltr
|
|
|
Leverancier: Kraan
|
Spoelwater
|
8.3 ltr
|
|
|
Leverancier: Kraan
|
Northern Brewer
|
14 gr
|
90 min.
|
9 α
|
Bloemen
|
Lallemand London ESB
|
1
|
|
|
Leverancier: Lallemand
|
Bottelsuiker
|
3 gr/ltr
|
|
|
|
Maischschema
71 °C
|
67 °C
|
78 °C
|
Stort min.
|
60 min.
|
2 min.
|
Opmerkingen van de brouwer
Voor een meer Europese hoeveelheid koolzuur moet je ongeveer 5 á 6 gr bottel suiker per liter toevoegen.
|