Pakket van de maand december: this porter is brown
Di. 10 december 2019
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerederij
Michael Woolthuis

Recept van de maand; Brown Porter
 
Alle porters zijn toch bruin, werd er geroepen. Waarom dan vermelden dat deze ook bruin is? Tja. Ik vond het wel een leuke naam en de kleur is bruin dus er is niets gelogen aan de naam. Verder is de kleur van dit Porter recept van december, een beetje aan de onderkant van het biertype spectrum maar nog wel prima voor een porter. Dat alles doet overigens niets af aan de smaak. Want dit is een prima portertje.

Dit bier leent zich niet zo goed voor kruidenexperimenten want dat vind ik niet lekker en dus ga ik nu niemand op rare ideeën brengen. Wat wel erg goed kan is een beetje houtsnippers. Vooral de niet zo erg donkere types of één met een beetje whisky flavour.

Uiterste besteldatum is 10 december levering op de clubavond van 13 december

Recept voor december: This porter is brown.
Beschrijving: Bier 6 uit de Brexit reeks.

Receptgegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

90 min.

alcoholpercentage:

5.0 %

begin-SG:

1.051

eind-SG:

1.013

EBC (kleur):

86.0

EBU (bitterheid):

31.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Palemout (7 EBC)

2000 gr

 

7 EBC

 

Cara Munichmout (120 EBC)

240 gr

 

120 EBC

 

Chocolade Tarwemout 900-1200EBC

110 gr

 

900 EBC

Leverancier: Weyerman

Maischwater

9.6 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

8.3 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Northern Brewer

14 gr

90 min.

9 α

Bloemen  

Lallemand London ESB 

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Bottelsuiker

3 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

71 °C

67 °C

78 °C

Stort min.

60 min.

2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Voor een meer Europese hoeveelheid koolzuur moet je ongeveer 5 á 6 gr bottel suiker per liter toevoegen.